Tørke hendene med papir eller lufttørke – hva er best?

Bakterier formerer seg raskere på våte hender enn tørre. Derfor handler god håndhygiene også om å tørke hendene godt. Her får du tips om hvilken metode som er best for å unngå spredning av bakterier.
Tørke hendene med papir eller lufttørke – hva er best?
Er det tilfeldig hvordan du tørker hendene dine, for eksempel etter et toalettbesøk? Eller hva er best av papirtørk og lufttørking?

En studie gjennomført i 2016 konkluderte med at papirhåndklær for engangsbruk gir best mulig håndhygiene, og den største reduksjonen av virusoverføring på toalettrom. Høytrykksluft etterlater i gjennomsnitt 28 ganger flere viruspartikler enn papirhåndklær, og varmluftstørker etterlater mer enn 200 ganger flere viruspartikler enn papirhåndklær.

Lufttørk – tidkrevende og fare for bakterier og kødannelse

Det er gjerne mer tidkrevende å tørke hendene med lufttørker, i motsetning til papir – samtidig kan hendene bli forurenset i tørkeprosessen. Med kun en person som kan bruke lufttørkeren om gangen, kan det oppstå kø på tidspunkter med stor belastning. Det synes som om varmluftstørkere skaper turbulens og kan spre mikroorganismer til omgivelsene. Selv om det kan virke som om lufttørker trenger minimalt med service, må det likevel rengjøres med jevne mellomrom, på grunn av rester fra skitne hender som ender opp i tørkeren.

Hva med papirtørk?

Papirhåndtørk møter kravene til de mest hygienekritiske toalettrom. Siden papiret kun brukes en gang og bare berøres av den som bruker det, reduseres risikoen for videreføring av smittsomme bakterier. Papirhåndtørk trenger riktignok påfylling, men de er bestandig rene, siden de holdes beskyttet frem til de berøres av brukeren.

Et nyttig eksperiment

NRK gjennomførte et eksperiment med papir- og lufttørk, hvor alle testdeltakerne fikk en krem på hendene som skulle simulere bakterier. Deretter vasket alle hendene i 3 sekunder, slik at resultatet skulle være uavhengig av selve håndvasken. Selv med dårlig håndvask var det med mange rene hender hos testdeltakerne som hadde tørket hendene med papir.

Konklusjonen var følgende: De som hadde tørket hendene med papir hadde renere hender og mindre bakterier på hendene, enn testdeltakerne som hadde brukt lufttørker.

Anbefaling

Folkehelseinstituttet anbefaler, via Nasjonal Veileder for håndhygiene, papirhåndtørk av høy kvalitet for optimal håndhygiene. En papirdispenser beskytter håndtørkepapiret og hvert håndtørk er nytt.

Norengros ønsker at kundene skal bruke papirhåndtørk. Ved et toalettbesøk har du kanskje også behov for å pusse nesen, fjerne flekker, vaske og tørke ansiktet, eller bruke papir som hygienebeskyttelse mot bakterier på kran og dør.