Får endene til å møtes

Som styreleder jobber Hans Edvard Torp for å få gode innkjøpsavtaler i fordelsprogrammet Agrol. Hjemme på gården sørger han for at pekingendene møtes og lager stadig nye andunger.
HANS EDVARD TORP, BONDE OG STYREMEDLEM
Gallery image
Hans Edvard Torp har god kunnskap om landbruket og hvordan Agrol-avtalene kan være nyttige for bonden.

Kunnskap om innkjøp

— Som enkeltperson er det krevende å sette seg inn i innkjøpsbetingelser innenfor alle mulige varekategorier. For produktområder som strøm, er det vanskelig å sammenligne ulike tilbud. Både forbruket og prisene varierer, og det er mye annet vi kan bruke tida vår på, understreker bonden og styrelederen i Agrol, Hans Edvard Torp.

Aktiv på bøndenes vegne

Agrol skal gjøre innkjøpsjobben for medlemmene av sine eierorganisasjoner. De har gått sammen og dannet en slagkraftig og kompetent innkjøpsorganisasjon som heter AgriKjøp. — Denne kompetansen får Agrol tilgang til, og vi har nå samarbeidsavtaler innenfor 16 bransjer, forteller han videre.

Sparer 100 millioner

Torp estimerer at de som benytter seg av fordelsprogrammet sparer opp mot 100 millioner kroner hvert år. — Jo flere som benytter seg av fordelsprogrammet, jo større blir besparelsen. Det direkte utbyttet blir større, og Agrols forhandlingsstyrke blir større. Derfor er det viktig at så mange som mulig benytter fordelene, understreker han.

Å kunne diskutere med leverandører som forstår næringas dynamikk er viktig i tillegg til å oppnå gunstig pris.

- HANS EDVARD TORP

God kjennskap til landbruket

— Vi har alltid hatt mange kunder innenfor landbruk, så dette er en næring vi kjenner godt, sier salgsleder for strøm i NTE Anders Eggen. Han er på besøk hos Hans Edvard Torp og de diskuterer strømavtalen.

— Å kunne diskutere med leverandører som forstår næringas dynamikk er viktig i tillegg til å oppnå gunstig pris, påpeker han. Hans Edvard Torp er så fornøyd at han var første kunde som inngikk Agrol-energipartneravtale med NTE.

Korn og ender trekker strøm

Selv driver Hans Edvard Torp både korndyrking og andeklekkeri på gården Torp i Vestfold. Skogen som var på eiendommen er for det meste dyrket opp, men det er igjen nok til egen ved, og litt til.

— Hos oss er det vifter, ventilasjon, vannpumpe, korntørker og rugemaskiner som trekker mest strøm. 1100 avlsender må trives for å verpe mange befrukta egg, og her på gården leverer vi nær 4000 nyklekkede kyllinger hver uke. Temperaturen være jevn og lufta frisk og god, så strømforbruket er jevnt, forklarer han.

Nasjonal avtale

Agrol ønsket nasjonale avtaler, så aktuelle leverandørene måtte ha god kapasitet. Eggen kan melde om en god mottagelse i markedet.

— Vi har fått mange kunder fra hele Norge, og ser at vi med denne avtalen er konkurransedyktige med hvem det enn skal være, smiler han fornøyd.

Begge er enige om at det vil skje mye spennende på energisiden i årene fremover. Stadig flere operasjoner automatiseres og elektrifiseres, så strømavtalen både er og forblir sentral uansett hva slags virksomhet som drives.

Artikkelen er skrevet i 2017, da Hans Edvard Torp var styreleder i Agrol.