Lease eller kjøp ny bil: Hva lønner seg?

Skal du kjøpe bil kan det være vrient å vurdere leasing opp mot billån. Bertel O. Steen sammenligner to bilmodeller, og viser deg fordelene og ulempene ved å kjøpe kontra å inngå en leasingavtale.
Gallery image
En bilforhandler kan hjelpe deg med å finne finansieringsformen som passer for deg.

For å få en konkret og mest mulig representativ sammenligning av leasing og kjøp med billån har Bertel O. Steen valgt ut to forskjellige bilmodeller i ulike prisklasser: Mercedes-Benz GLC og Peugeot 308. De har bevisst unngått elektriske biler, da disse uansett kommer dårligere ut med leasing.

Et regneeksempel

– I Norge er det fortsatt sånn at elektriske biler er fritatt fra merverdiavgift. Det vil si at muligheten til – og fordelen ved – å trekke fra dette ved leasing forsvinner. Da blir det som regel en del dyrere å lease enn å kjøpe disse bilene, sier leder for salg og partnere i Bertel O. Steen Finans og Easly, Paul Halvorsen.

Han jobber daglig med spørsmål rundt de ulike formene for bilfinansiering, samt fordeler og ulemper ved disse.

Nedenfor ser du resultatet av utregningene Halvorsen har utført. Husk at dette er et eksempel. Størrelsen på egenkapitalen vil også utgjøre en forskjell i regnestykket, uavhengig av finansieringsform.

Med de dataprogrammene vi har tilgjengelig er det enkelt å regne ut hva som lønner seg økonomisk i ett spesifikt tilfelle.

PAUL HALVORSEN, LEDER FOR SALG OG PARTNERE I BERTEL O. STEEN

Mer forutsigbart, mindre fleksibelt

Basert på utregningene er det i begge disse enkelttilfellene billigere med leasing enn billån, over en periode på tre år med de gitte forutsetningene. Likevel er det flere faktorer som kan gjøre om på dette regnestykket: Da risikoen på bilens faktiske restverdi ligger hos eier ved kjøp, vil en uventet restverdi ha innvirkning på den totale kostnaden ved denne finansieringsformen.

Halvorsen poengterer at det er fordeler og ulemper med begge finansieringsmetodene utover det rent økonomiske.

– Hovedfordelen med leasing er forutsigbarheten. Du vet eksakt hva det vil koste deg over en periode på tre år, gitt normal slitasje. Samtidig slipper du å binde opp kapital, sier Halvorsen og legger til:

– På den annen side gir leasing deg mindre fleksibilitet. Det vil være både dyrere og mer komplisert å bytte bil før avtaleperioden er utløpt dersom det skulle være behov for det, sier han.

Leasing er trygt og enkelt

Frykten for dyre reparasjonskostnader ved tilbakelevering av bilen etter endt avtaleperiode nevnes ofte som et ankepunkt mot leasing. Unormal slitasje og/eller skader på bilen som resulterer i ekstrakostnader for forbrukeren hører derimot med til sjeldenhetene, og er noe som ikke bør veie tungt på vektskålen.

– Det er heldigvis ikke sånn at en forhandler bare kan synse seg frem til hva kunden må betale for og ikke. Bilbransjen har klare felles rutiner på hva som anses som normal slitasje, og dersom det oppstår uenigheter vil en nøytral tredjepart komme inn og avgjøre, sier Halvorsen.

Ta kontakt med en forhandler for korrekt utregning

Da mange ulike faktorer vil spille inn på det totale regnestykket, er det viktig å presisere at resultatet i de nevnte eksemplene ikke nødvendigvis er representative i andre tilfeller.

– Med de dataprogrammene vi har tilgjengelig er det enkelt å regne ut hva som lønner seg økonomisk i ett spesifikt tilfelle. Ta kontakt med din nærmeste Bertel O. Steen forhandler, så får du hjelpen du trenger til å gjøre et trygt og riktig valg, sier han.

Vurderer du å kjøpe ny bil?

Sjekk Agrol-rabatten du får på alle disses bilmerkene fra Bertel O. Steens forhandlere: