Slik får du mer kontroll på strømforbruket

Det er ikke de store grepene som skal til for å redusere både energiregningen og klimafotavtrykket ditt. Få med deg tre smarte strømsparetips som gjør deg mer bevisst på eget strømforbruk.
Slik får du mer kontroll på strømforbruket
Energi

NTE – spar penger på strøm og solenergi

1. Vit hva du bruker strøm på og når du bruker strøm

Det første du bør gjøre, er å skaffe deg oversikt over strømforbruket ditt. Kanskje er det noen tidspunkt på dagen hvor du bruker mye strøm?

Tidspunktene med høyt strømforbruk kalles effekttopper. Hvis du driver et stort gårdsbruk, betaler du nettleie basert på disse effekttoppene. Effekttoppene er med og gir deg høyere nettleie. Derfor lønner det seg å fordele strømbruket utover dagen.

Kanskje trenger du ikke å slå på alle maskinene samtidig? Kanskje du kan vurdere å sette inn bevegelsessensorer på lysene, slik at lyset først slår seg på når det kommer folk inn i rommet?

Reduserer du forbruket får du lavere effekttopper og senker nettleia. Det er penger spart!

De mindre gårdbrukerne betaler ikke nettleie basert på effekttopper, men ut fra det totale forbruket. Likevel er det lurt å ha et bevisst forhold til dette med effekttopper, for det er foreslått at alle strømkunder skal betale nettleie basert på effekttoppene sine. Forslaget fra NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) er for tiden på høring.

Kontroll på effekttoppene med et energioptimaliseringssystem

Syns du det er vanskelig å skaffe deg oversikt over strømforbruket ditt, kan NTE hjelpe deg med et energioptimaliseringssystem. Det er et skybasert verktøy som måler strømforbruket ditt. Du får en grafisk fremstilling av forbruket som du kan se både på mobilen din og på PC. Slik blir det enklere å se når du har effekttopper og hvor mye strøm du bruker. Det gjør det enklere å sette inn de riktige tiltakene.

Systemet gir deg også melding om driftsfeil og sier ifra når strømforbruket nærmer seg en topp, slik at du får mulighet til å slå av maskiner eller lys som ikke trenger å stå på.

2. Produser din egen strøm med solceller

Gårdsbruk bruker ofte mest strøm på dagtid, når strømprisen er høyest. Med et solcelleanlegg på taket kan du produsere strøm til eget bruk. Driftsbygninger har ofte store tak med plass til store solcelleanlegg, og kan produsere mye strøm.

Her gir energirådgiveren vår Håvard Lutdal deg noen gode strømsparetips.

3. Sørg for at du har riktig strømavtale

Har du den strømavtalen som er best for deg? NTE tilbyr to svært prisgunstige strømavtaler tilpasset landbrukskunder: Agrol Forvaltning og Agrol Innkjøpspris.

Agrol Forvaltning

Med Agrol Forvaltning forvaltes strømforbruket ditt i en felles portefølje sammen med andre kunder som har dette produktet. Når vi mener at det er større sannsynlighet for at prisene skal stige, forhåndskjøper NTE strøm, og kundene får strømmen til den prisen NTE kjøpte den inn for. Historisk sett har strømprisene vært mye lavere med denne strømavtalen.

Agrol Innkjøpspris

Agrol Innkjøpspris passer for deg som ønsker den billigste avtalen over tid, men samtidig tåler å se at strømprisen går litt opp og ned. Du betaler det samme som det NTE kjøper inn strømmen for, pluss et påslag.