Søppelsekken – bare søppel eller litt miljøvennlig?

En søppelsekk er ikke bare en søppelsekk. Agrol-leverandøren Norengros hjelper deg å velge miljøvennlig. De har faset ut tradisjonelle avfallssekker og erstattet de med avfallssekker som er mer slitesterke, lettere og som sparer miljøet.
Søppelsekken – bare søppel eller litt miljøvennlig?
Co-ex søppelsekkene hos Norengros er et miljøvennlig alternativ.

Du har sikkert brukt søppelsekken mange ganger. Den er både enkel og praktisk til ulik typer egnet avfall eller oppbevaring. Hvorfor ikke velge en miljøvennlig variant neste gang du trenger søppelsekken for å rydde, kaste eller sjaue? Mange små miljøvalg utgjør en stor forskjell på lang sikt.

Co-ex søppelsekker gir miljø- og kostnadsbesparelser

Norengros har siden 2016 jobbet med å fase ut tradisjonelle avfallssekker. Fra januar til mai i 2018 sparte de 107 tonn plast sammenlignet med året før – kun ved å bytte ut sine gamle én-lags avfallssekker.

Produktansvarlig for emballasje i Norengros, Rigmor Nilsen, forklarer hvorfor en søppelsekk ikke bare er en søppelsekk:

– Tradisjonelle søppelsekker er laget av ett lag resirkulert polyetenplast. Det som skiller co-ex-sekker fra disse er en mer avansert produksjon, som gjør det mulig å produsere sekkene med tre tynne lag med polyeten. Det betyr at man kan gå ned i tykkelse, og sekken forblir like sterk. Faktisk tåler sekkene mer når de har flere lag, sammenlignet med tradisjonelle én-lags avfallssekker, og plasten kan strekkes litt mer før det går hull.

Dette gir en dobbel gevinst for miljøet. Tynnere sekker betyr at vi bruker mindre plast, og ettersom de både er tynnere og lettere transporterer vi mindre i vekt og mengde, og dermed reduserer også CO-2-utslippene.

Nøkkelen ligger i et nytt materiale, såkalt co-extrudert polyeten, også kalt co-ex – som gjør at de nye avfallssekkene våre både er tynnere, mer slitesterke og bedre for miljøet.

Tynnere sekker betyr at vi bruker mindre plast, og ettersom de både er tynnere og lettere transporterer vi mindre i vekt og mengde, og dermed reduserer også CO-2-utslippene.

Rigmor Nilsen, Norengros

Fra skepsis til begeistring

Som ved de fleste større endringer møtte Norengros en del skepsis da co-ex-sekkene først ble introdusert i 2016 – men for å skape endring må vi tørre å satse.

– For oss innebar det å stå i avgjørelsen om å bytte til co-ex, sier Rigmor. Det har det gått over all forventning – kunden merker at co-ex-sekkene holder like godt, i tillegg til at de veier mye mindre – og ikke minst, er de konkurransedyktige på pris!

– For å finne ut hvor slitesterk en avfallssekk er, har man tidligere kun sett på tykkelsen til sekken. På grunn av at co-ex-sekkene er tynnere enn tradisjonelle avfallssekker, merket vi at noen kunder var usikre da vi først lanserte produktet.

Men vi har hatt stor tro på produktet fra starten, og enkelte av avdelingene våre har rett og slett faset ut den gamle typen sekker fullstendig. Og det har det gått over all forventning – kunden merker at co-ex-sekkene holder like godt, i tillegg til at de veier mye mindre – og ikke minst, er de konkurransedyktige på pris!, sier Rigmor.

Norengros samarbeider med de beste

– Norengros har stort fokus på bærekraft og miljø hver eneste dag, uansett avdeling og arbeidsoppgaver. Men fordi Norengros ikke produserer noe selv, er det svært viktig med gode samarbeidspartnere som tenker miljøvennlig, og som stadig utvikler nye, miljøvennlige produkter. Produsenten av co-ex-sekkene holder til i Sverige – så det er også en kortreist avfallssekk, avslutter Rigmor.

Ditt valg

Som forbrukere er det fint å få hjelp til å ta miljøbevisste valg. Håper du blir inspirert til å bruke Agrol-rabattene dine hos Norengros når du trenger nyttige og miljøvennlige forbruksvarer i hverdagen.