Til hovedinnhold
Julestjerne

Julestjernens dag

Julestjernens dag er 12. desember, men den hardføre planten farger jula rød fra midten av november til langt inn i det nye året. Et klart gavetips, om du er i tvil.

Av: Karstein Brøndbo, Agrol

Vår populære potteplante vokser vilt som en 4-5 meter høy busk på det meksikanske høylandet. Aztekerne pyntet templene sine med de blodrøde bladene, som de kalte Cuetlaxochitl – lærblomsten. De mente at den røde flekken på de øvre bladene kom fra blodet til en Aztekisk gudinne som døde etter å ha fått hjertet knust. Historien er antagelig grunnen til det franske navnet; Étoile d' amour - kjærlighetens stjerne.

De spanske erobrerne på 1600-tallet ga den navnet Flores de Noche Buena, den hellige natts blomst. Navnet er knyttet til historien om en fattige jente, Pepita, som ikke hadde råd til å kjøpe en gave til Jesusbarnet på julaften, slik tradisjonen var. Hun plukket i stedet grønne kvister fra en busk på vei til kirken og bandt dem sammen til en bukett. Da hun plasserte gaven ved foten av krybben, blomstret kvistene plutselig i storslagent rødt. Siden har Flores de Noche Buena vært den offisielle juleblomsten i Mexico.

I 1828 tok den amerikanske ambassadøren i Mexico, Joel Roberts Poinsett, blomsten med til USA. Det er derfor den på engelsk fremdeles kalles “Poinsettia”. Ambassadør Poinsett døde 12. desember, og dette har siden vært feiret som julestjernens dag i USA.

På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke en idè om at planten med de vakre røde høybladene ville bli en fin juleblomst. Ved juletider solgte han avskårne julestjernekvister på Sunset og Hollywood Boulevards i Los Angeles. Ecke tok også med seg planten til Europa.

Julestjernen kom til Norge via Danmark. Thormod Hegg begynte produksjon av julestjerner i Norge på 1930-tallet. I 1967 lanserte han og Frantz Arthur Hegg den norske sorten «Annette Hegg», en mer kompakt potteplante som er et godt alternativ til snittblomstene med kortere holdbarhet. I dag har vi over 150 sorter julestjerner i ulike farger og former.

Enkel gave å gi

Det er alltid hyggelig å få en julestjerne, og det er en enkel gave å gi. Som medlem i Bondelaget, Felleskjøpet, Bygdekvinnelaget, Bygdeungdomslaget eller Skogsamvirket, eller ansatt i Landbrukssamvirket, får du 18 prosent Agrol-rabatt i nettbutikken til Interflora på www.interflora.no. Oppgi rabattkoden som du finner her - hvis du er innlogget.

Juletre pyntet med levende mini-julestjerner

LEVENDE JULETREPYNT: Juletre pyntet med levende mini-julestjerner hvor jordklumpen er pakket inn i fuktig mose. Tynn ståltråd holder mosen på plass. Snittjulestjernen står i et glassrør med vann, og er også festet til treet med tynn ståltråd. Kilde/foto: www.stars-for-europe.com

Share this post