6 ting du bør vite om solcelleanlegg

Er du interessert i muligheten til å installere solceller på eget bygg, men trenger kunnskap om solenergi for å gjøre de riktige valgene? Her får du innsikt og svar på spørsmålene du kanskje har.
6 ting du bør vite om solcelleanlegg
Nå er det mange gevinster å hente på å installere solcelleanlegg og solcellepaneler på eget bygg. Miljøvennlig er det også.
 1. Hvordan fungerer et solcelleanlegg?
  Solceller fanger sollys og gjør det om til strøm. Dette er såkalt likestrøm, med annerledes spenning enn det som er i stikkontakten. Strømmen transporteres via kabler til en vekselsretter, som omformer «solstrømmen» til vanlig stikkontaktstrøm. Den strømmen du ikke bruker selv, selger du tilbake til strømnettet.
 2. Hva er forskjellen på solceller og solfangere?
  Solceller produserer strøm, mens solfangere varmer opp varmt vann. Solfangere er arealeffektive og aktuelle for de som trenger store mengder varmt vann. Solceller er mest anvendelige siden strømmen kan brukes til alt mulig. De er enklest å installere og krever minimalt med vedlikehold.
 3. Er det nok sol i Norge?
  Store deler av Norge har et godt potensial for solkraftproduksjon. Solceller har høyere effektivitet i kaldt vær enn varmt, og snøen i Norge reflekterer lyset og forsterker solinnstrålingen. Hvor mye solstrøm du får fra solcellene er avhengig av blant annet hvor i landet du bor og hvordan panelene er plassert. Mange i Norge har gode forhold for solceller. Sjekk forholdene for ditt tak her.
 4. Hvor er det vanlig å montere solceller?
  Solceller finnes i mange varianter, men det vanligste er å montere dem oppå eksisterende tak. Skal du skifte tak eller bygge nytt hus, kan det være et godt alternativ å velge integrerte solceller. Disse vil fungere som yttertaket på huset. Det finnes også mer kostbare løsninger med solceller som ser ut som takstein, skifer eller andre takmaterial.
 5. Er det vanskelig å få installert solceller?
  Med riktig kompetanse og utstyr er det raskt å installere et solcelleanlegg. Montering for små privatanlegg tar en dag, mens større gårdsanlegg tar rundt en uke. Eidsiva Marked prosjekterer, leverer og tar ansvar for nøkkelferdige anlegg, slik at din egeninnsats er minimal.
 6. Er det lønnsomt å investere i solceller?
  En ny rapport fra Multiconsult og Asplan Viak viser til en forventet avkastning på 5-8 prosent i året for bolighus og lignende avkastning for næringsbygg. Har du takflater som får bra med sollys og solcelleanlegget dimensjoneres etter forbruket, kan et solcellenanlegg være en god investering. Inntjeningen er for øvrig avhengig av hva strømprisen blir framover. 2018 kan være et godt år å installere solcelleanlegg. Rapporten og andre kilder viser til at prisnivået på solcelleanlegg i Norge trolig ikke vil synke noe særlig de neste årene.