Solceller på taket dekker halvparten av energibehovet på gården

Med et tydelig fokus på bærekraft, overtar Guro Stensbøl Klokkertunet Besøksgård. På gården vil solcellepaneler dekke halvparten av energibehovet og gi en årlig besparelse på rundt 25 000 kroner i strømutgifter.
Solceller på taket dekker halvparten av energibehovet på gården
Strøm

Fjordkraft – spar penger på strøm og solenergi

Guro Stensbøl er ikke odelsjente, men har alltid hatt et ønske om å overta Klokkertunet Besøksgård. Når hun nå overtar den, vil foreldrene fortsatt drive hovedgården videre, hvor det produseres korn og poteter.

Gir barn og unge innblikk i gårdsdrift

I alle år har barnehager og skoler besøkt Klokkertunet Besøksgård og fått nærkontakt med dyrene og lært om hvor maten kommer fra.

– Det er ikke så mange rene besøksgårder lenger. Jeg synes det er svært viktig at barna har et sted de kan komme for å klappe og se på dyr, lære om hvordan de skal oppføre seg rundt dyrene, og se hva som produseres fra de forskjellige dyrene.

Solceller på solsiden av taket

Mye av strømkostnadene går til oppvarming av låven om vinteren, og bruk av aircondition i utleielokalene om sommeren. For å utnytte solenergien maksimalt, bestemte faren til Guro seg for å installere solcellepanel.

Først ble det lagt solceller på taket på potetlageret på foreldrenes gård, deretter på låvetaket på Klokkertunet Besøksgård. Alle solcellepanel er lagt på solsiden av taket, for å kunne produsere mest mulig strøm.

54 solcellepaneler, 19,7 kWp effekt og 21 750 kWh estimert årsproduksjon

– Min far tok kontakt med solcelleavdelingen i Fjordkraft, og deres samarbeidspartner Solcellespesialisten satte opp solcellepanelene i april 2022.

Et potetlager krever ekstremt mye strøm, og på min gård bruker vi mye strøm til oppvarming, så vi ønsket å bruke de fornybare ressursene man har tilgjengelig med sol og solceller. Både på innsparing, men også på å gjøre det mer bærekraftig, sier hun.

God oppfølging fra Fjordkraft og Solcellespesialisten

Fjordkraft har jobbet med solcelleanlegg siden 2016, og har levert mange solcelleanlegg til landbruket med ulike utfordringer knyttet til dette.

Guro og familien følte seg godt ivaretatt gjennom hele prosessen.

– Kontakten med Fjordkraft og Solcellespesialisten gikk veldig fint, og vi har fått god oppfølging underveis. Fjordkraft hadde god kontakt med Solcellespesialisten, slik at vi fikk installert solcellepanelene på våren før sommeren var i gang. Det var en veldig ryddig og enkel prosess, sier hun.

Solcellene produserer 21 750 kWh i året

Anlegget på Klokkertunet Besøksgård består av 54 solcellepanel, med en totaleffekt på 19,7 kWp. Estimert årsproduksjon er 21 750 kWh.

– Ut ifra våre beregninger, sparer vi ca. 25 000 kroner i året. Før vi fikk installert solceller, hadde vi et strømforbruk på gården på 43 000 kWh fra januar-oktober 2021.

Fra januar-oktober 2023 har solcellepanelet produsert 20 400 kWh. Vi har selv brukt 12 000 kWh, og solgt 8400 kWh, noe vi synes er veldig bra, smiler Guro.

Fokus på grønnere gårdsdrift

Som en del av den kommende generasjon av gårdeiere, synes 32-åringen det er positivt med et økende fokus på grønnere gårdsdrift.

– Det er mange unge som vil ta over gårdsdriften og disse leder veien mot et grønnere landbruk. Bærekraft er blitt et kollektivt fokus, og man hjelper hverandre til å finne bedre løsninger, og utnytte ressursene som finnes i naturen, sier hun.

Videreutvikle gården og inspirere til læring

Guro har store planer for Klokkertunet Besøksgård. Hun ønsker blant annet å utvide virksomheten og gjøre gården om til helårsdrift. Da står også bærekraft i sentrum.

– Fram til nå har jeg jobbet mye med markedsføring, ny profil, nytt konsept og ny hjemmeside, slik at vi blir bedre kjent. Nå er jeg i en ny prosess om å videreutvikle gården, hvor jeg undersøker om det er mulig å bygge noen hytter her slik at vi kan tilby gårdsferie.

Da er det et stort fokus på bærekraft, for å unngå å sette så mange fotavtrykk i naturen, sier hun. 

Den unge bonden ønsker også at barna skal få lære om solceller, og nytteverdien av dette når barn kommer på besøk til gården.

– Jeg snakket med Solcelleavdelingen i Fjordkraft og de hadde en idé, hvor man enkelt kan kjøpe solcellefontene i en lekebutikk, som barna kan holde opp mot solen slik at den produserer strøm, og spruter ut vann. Dette tror jeg kan være både morsomt og lærerikt for barna, smiler Guro Stensbøl.

Erfaring med solcelleanlegg fra andre gårder

Se eksempler på effekt og estimert årsproduksjon.

Som Agrol-bruker kan du spare penger på strøm

  • Se fordelsprisene på strømavtalene Fjordkraft Agrol Spot (til privat og bedrift) og Agrol Aktiv (til bedrift).
  • Bedriftsavtalen gir også rabatt på kjøp av nøkkelferdig solcelleanlegg, samt gratis rådgivning og planlegging.