Derfor er tilgang på sveisegass viktig for bonden
Bonde Ivar Tveit fra Sørum har eget sveiseutstyr til reparasjoner av redskap og vedlikehold på gården. For gårdbrukeren er enkel tilgang på sveisegass både praktisk og økonomisk gunstig.
For mange bønder er sveising og tilgang på sveisegass til reparasjoner og vedlikehold, nødvendig for en effektiv gårdsdrift. Dette er også tilfelle for bonde Ivar Tveit. Han driver familiegården på Sørum som ligger i Lillestrøm kommune i Viken fylke.
Ivar tok over driften i 1996, men er født og oppvokst på gården som har vært i familien i tre generasjoner. På gården driver Ivar 650 mål med jord, samt melkeproduksjon og korn.
Hyppige reparasjoner av arbeidsredskap
– Det er mye maskiner og utstyr i bruk. Det krever mye vedlikehold og jevnlige reparasjoner. I tillegg er fjøset er et hardt miljø for redskapene, forteller Ivar Tveit.
Innen sveising er Ivar litt selvlært, i tillegg til å ha tatt kurs. Nippon Gases samarbeider med Munio LMS for å tilby kurs på gassikkerhet og brannvern rundt varme arbeider. Han samarbeider også med broren sin som driver en av nabogårdene. Han er fullt utlært i sveising og kan hjelpe til når det trengs.
– Det er noe hele tiden. Selv om jeg ikke sveiser hver dag, er det i hvert fall noe minst én gang i uka. Da er det veldig greit å ha eget sveiseutstyr og sveisegass når noe skjer, sier Ivar.
Økonomisk med eget sveiseutstyr
I Sørum er de fleste av Ivars naboer bønder, men ikke alle har eget sveiseutstyr selv. Ivar tror han hadde hatt store utgifter dersom han ikke kunne sveiset og reparert utstyr på gården selv.
– Da måtte jeg jeg leid folk eller fraktet redskap og utstyr til et verksted. Der går det fort over 1000 kroner i timen for arbeidet, sier Ivar. Han anslår å ha spart store summer på å utføre sveising og reparasjoner selv.
– Mye kan ikke fraktes til et verksted og må repareres her hjemme, og det er ikke lett å få tak i folk akkurat når det trengs. Det er kjedelig å sitte og vente på hjelp til reparasjoner for å få gjort det daglige arbeidet og våronna i stedet for å fikse det selv, sier bonden.
Det er noe hele tiden. Selv om jeg ikke sveiser hver dag er det i hvert fall noe minst én gang i uka. Da er det veldig greit å ha eget sveiseutstyr og sveisegass når noe skjer.
Ivar Tveit, bonde
Tre nødvendige sveisegasser på gården
Ivar Tveit bruker tre ulike gasser fra Nippon Gases til sveising og reparasjoner av gårdsmaskiner og redskap:
Secure 18 brukes for å isolere rundt sveiseflammen og er en beskyttelsesgass. Secure 18 er en allround gass som brukes til MAG sveising av svartstål. Sveisegassen inneholder en blanding av argon og karbondioksid som skal gi god innbrenning under sveising.
Til skjæring og varming benytter Ivar Acetylen og Oxysafe til å varme opp jern og stål til en høy nok temperatur for å utføre reparasjoner og rette opp utstyr som er bøyd.
Acetylen har svært høy flammetemperatur og er selve brenngassen under skjæring.
Oxysafe er oksygen tilsatt lukt og brukes ved blant annet skjæring av stål. Gassen Oxysafe er ikke brennbar, men den underholder forbrenningen. Oxysafe brukes sammen med brenngassen acetylen til blant annet skjæring av stål, varming, lodding, flammeretting og flammerensing.
For store mengder oksygen øker faren for antenning av brennbare stoffer, blant annet arbeidsklær. Fordi oksygen er luktfritt, vil ikke lekkasjer fra gassflasker merkes. Av den grunn er Oxysafe fra Nippon Gases tilsatt et luktstoff som gjør at man oppdager selv små utslipp og lekkasjer fra gassflasken.
Praktiske Handy gassflasker
Vil du slippe leiekostnader, går det også an å kjøpe den mindre gassflasken Handy fra Nippon Gases til odel og eie. Handy kommer i to størrelser: 5 og 10 liter, noe som gjør det enkelt å løfte og transportere gassflasken.
Handy passer for deg som ikke benytter deg av sveisegass så ofte. Hos godkjente leverandører kan du bytte Handy-flasken din med en ny og full flaske med Aetylen, Oxysafe, Secure 18, Argon 4,0 og Nitrogen 2.6 fra Nippon Gases.
Flaskene kommer i ulike farger for at du som bruker lettere kan skille mellom dem.
Leier og eier av gassflasker til sveising
Ivar Tveit leier to gassflasker og eier én selv.
– Vanligvis koster det en del å leie flasker, også kommer gassen i tillegg. Med rabattene fra Agrol-avtalen er det langt rimeligere med både leie og kjøp av gass, forteller han.
Med gode avtaler på gass, blir det langt billigere og praktisk for bonden å sveise og reparere selv, enn å leie noen til å utføre sveisingen eller å frakte utstyr til verksted for reparasjon..
Nippon Gases har over 80 forhandlere rundt om i Norge. Når Ivar trenger refill, er det kun et par mil til nærmeste forhandler på Jessheim.
For bonden fra Sørum er det heller ikke krise om han går tom utenom åpningstiden til forhandleren av gass. Da kan han bestille sveisegass hos et døgnåpent pick-up lager i Oslo og bytte gassflasker der. Ved kjøp av sveisegass får kunden en kode som brukes ved uthenting fra det døgnåpne lageret, noe som er svært praktisk for en bonde uten ni-til-fire-jobb.
Sveisegass som fordelsavtale i Agrol
– Jeg har fått svært gode rabatter på sveisegass fra Nippon Gases via Agrol, forteller Ivar.
– Det varier litt hvor mye jeg benytter meg av fordelene i Agrol, for jeg handler mye jeg trenger på Felleskjøpet. Men jeg har blant annet god nytte av gunstige ordninger for telefoni og internettabonnement. Og Agrol har i år fått svært gode rabatter på sveisegass fra Nippon Gases, noe Ivar sparer mye på å benytte. Rabattene er på inntil 72 prosent for leie av gassflasker og opp mot 65 prosent på kjøp av sveisegasser.
– Jeg vet det er veldig mange på gårdene rundt omkring som ikke leier gassflasker på grunn av prisene. Men nå som det er blitt billigere, tror jeg flere kommer til å skaffe seg sveisegass til reparasjoner og vedlikehold, sier gårdbrukeren.
Ivar Tveit tror også at det er flere gode grunner for å velge Nippon Gases.
– Gassene er stort sett produsert i Norge, så når jeg kjøper gass til sveising, hjelper det også norsk industri og norske arbeidsplasser, understreker han.
Sikker oppbevaring av sveisegass på gården
Reglene for oppbevaring og behandling av gassflasker er strenge. Oppbevaring av brennbare gasser på gården innebærer at sikkerhetskrav ivaretas. Det tar Ivar Tveit på alvor.
– Jeg har et godkjent verksted. Sveiseutstyr og sveisegasser oppbevares i et brannsikkert bygg, og jeg har hengt opp advarselskilt på døra, forteller bonden.
Men også transport, plassering og avstand mellom ulike gassflasker har klare regler som må følges.