Et solrikt bidrag til totaløkonomien på gården

Kyllingprodusent Sigmund Watvedt investerte i solkraft i 2016. Inspirert av økonomiske motiver har han nå et solcelleanlegg som produserer ca. 45-50000 kWh i året.
Et solrikt bidrag til totaløkonomien på gården
Kyllingprodusent Sigmund Watvedt har et solcelleanlegget som produserer ca. 45-50000 kWh i året. Maksimal effekt er 60 kW.

Watvedt er kyllingprodusent og har et stort strømforbruk på gården, også om sommeren. Når solen steker er det behov for at ventilasjonen går og holder riktig temperatur.

Overskuddsenergi 10. april 2018

10. april i år viser illustrasjonen nedenfor fordelingen mellom energiforbruk kjøpt på nett (i rødt), energiforbruk produsert selv (i grønt) og energiforbruk solgt som overskuddsenergi (i gult). Et godt bevis på at solenergi kan være en god investering.

10. april 2018 produserte solcelleanlegget ved Watvedt gård solenergi til eget forbruk (grønt) og overskuddsenergi solgt ut på nettet (gult).

Investering tilpasset behovet

– Det er strømprisen som gjorde at jeg fikk installert anlegget. Strømprisen vil trolig øke framover, og om noen år tror jeg at vi ser helt andre nivåer enn i dag. I tillegg har jeg en interesse for solceller, forteller Watwedt. – For fjørfeprodusenter passer det bra med solcelleanlegg. Vi har lagt anlegget på vestvendt tak, slik at det produserer mest strøm andre halvdel av dagen, når behovet for ventilasjon er størst, fortsetter han.

Det er strømprisen som gjorde at jeg fikk installert anlegget. Strømprisen vil trolig øke framover, og om noen år tror jeg at vi ser helt andre nivåer enn i dag.

Sigmund Watvedt

God strømproduksjon hele året

Solcelleanlegget på Watvedt gård produserer ca. 45-50000 kWh i året og har en maksimal effekt på 60 kW. Anlegget produserer godt på vinteren, når det er klarvær og kaldt. Taket er noe flatt og snø kan tidvis sperre for noe av vinterproduksjonen. Også på en regnfull og overskyet aprildag produserer anlegget gode 6kW. Det er Watvedt fornøyd med.

Han har gode erfaringer med å være solstrømprodusent. – Anlegget skjøter seg selv, og jeg ser i en app hva jeg produserer, forbruker og selger. Jeg behøver ikke å legge noe arbeid i det, enkelt og greit, sier han.

Det er en grei investering som ordner seg selv. Har du høyt strømforbruk er det relevant.

Sigmund Watvedt

Enklere enn jeg trodde

På spørsmålet om Watvedt vil anbefale andre å installere solcelleanlegg, svarer han:
– Jeg visste ikke at det var så enkelt før jeg satte i gang. Jeg vurderer å legge på et tak til for å få mer strøm fra solen midt på dagen. Jeg ville kanskje ikke lånt penger for å bygge solcelleanlegg, men det bidrar til totaløkonomien på gården når det først er installert. Det er en grei investering som ordner seg selv. Har du høyt strømforbruk er det relevant. Ikke dimensjoner anlegget etter å selge strømmen, men for å dekke eget forbruk, det gir den beste økonomien, avslutter Watvedt med.