Godt organisert skogeier

Trude Engesland har hatt styreverv siden hun startet i 4H som 9-åring. På Øvre Engesland mellom Arendal og Evje administrerer hun 5500 dekar skog og leier hjelp fra AT Skog til å ta ut tømmer, markberede og plante nytt.
Godt organisert skogeier
Trude Engesland er både skogeier og en populær matmor for sine 11 sauer og en vær.

Trenger ikke gjøre alt selv

– Vi skogeiere trenger ikke gjøre alt selv. Ugjort planting og ungskogspleie er større skam enn leid hjelp, mener Trude Engesland, og er fornøyd med jobben dyktige fagfolk fra AT-skog har gjort i skogen hun eier. – De tok seg også tid til å slå av en prat når jeg var innom, og ungene fikk hver sin tur med hogstmaskin og lassbærer. Slike opplevelser er viktige for rekrutteringen og omdømmet til skogbruket.

Kvinner i skogbruket viser at mange jenter synes skog er gøy.

Trude Engelsland

Fra organisasjonsarbeid i 4H til skogbrukssjef

11 sauer og en vær går ute og holder 20 dekar kulturlandskap åpent. Gresset fra 70 daa innmark blir solgt som rundballer. Trude leier ut jaktrettigheter i skogen og et ledig hus på tunet til jegere og turister, mens tobarnsmoren selv leier seg elgjakt i Trøndelag. Alt dette utenom vanlig arbeidstid, for da er hun skogbrukssjef i Arendal og Froland kommuner. Som faglig ballast har hun agronomi på Holt, skogbruk og utmark på Evenstad.

– Vi lærte organisasjonsarbeid i 4H verdt et år på skole, sier Trude, som har vært styremedlem i AT Skog, Aust-Agder Elghundklubb og Vegusdal bygdekvinnelag.

Bygdekvinnelaget ble en hyggelig overraskelse for meg, som nesten bare driver med manneting.

Trude Engelsland

Kvinner i skogbruket

Hun har hatt mange verv i Kvinner i Skogbruket og vært med i hovedstyret i over ti år. Nå er hun bare styremedlem i Engesland Handel, nærbutikken med egen bensinpumpe.

«Hva er den viktigste utfordringen for kvinner i skogbruket?»

– Samme utfordring som alle i yrker dominert av et kjønn. Vi er annerledes og skiller oss ut. Kvinner i skogbruket viser at mange jenter synes skog er gøy. Jeg har fått et stort nettverk, som er hyggelig og nyttig både i jobb og i drift på egen eiendom, sier Engesland.

Trives i Bygdekvinnelaget

– Bygdekvinnelaget ble en hyggelig overraskelse for meg, som nesten bare driver med manneting, smiler Trude. – Laget har turer og samlinger vår og høst. Vi går på konserter, middager, foredrag med gartner og vi drar på felles tur på hagesenter. Laget er ikke bare for lefsebakere over 60!

«Vi utfordret deg på Agrol for en stund siden. Hvordan gikk det?»

– Litt mye å sette seg inn i for en med sperre mot bruksanvisninger. Jeg bruker nå Agricard til drivstoff, feriebestilling og litt netthandel. Har tenkt å kjøpe nye briller, dekkavtalen er perfekt om det ryker et dekk på de gamle traktorene, for ikke å snakke om byggevarer og gamle hus, sier Trude, og ønsker seg rabatt på arbeidsklær fra Traktorpikene.

Priseksempel Agricard ved utsatt betaling: Effektiv rente opptil 28,94 %, 15.000,- o/12 mnd. Kost 2.094 kr. Tot. 17.094 kr.