Hva forventes av strømmarkedet, og hva bør du gjøre?

Grunnet høy fyllingsgrad i vannmagasinene i nord, og mindre snø i sør, er det stort skille mellom Nord- og Sør-Norge denne vinteren. Dette gir økt prispress i Midt- og Nord-Norge. Hva mer kan vi forvente?
Hva forventes av strømmarkedet, og hva bør du gjøre?
Har du også blitt mer opptatt av å følge med på strømmarkedet?

Denne markedsrapporten fra Fjordkraft gir oss noen svar.

Stort skille mellom Nord- og Sør-Norge

For Norge samlet er fyllingsgraden i vannmagasinene svært høy. Vannmagasinene i nord (NO3 og NO4) er rekordhøye i et historisk perspektiv, og i samme prisområder er også snømagasinene solide.

I prisområdene sør i landet (NO1, NO2 og NO5) er det også godt med vann i magasinene, men ikke i like stor grad som lenger nord. I Sør-Norge er det imidlertid lite snø i fjellene – betydelig under normalen for årstiden. 

Dette kan føre til et betydelig prispress i Midt- og Nord-Norge i år. I Sør-Norge er situasjonen mer stabil, og prisene vil holde seg lavere – såfremt det ikke blir langvarig vått vær mot slutten av vinteren. 

Høye priser på kontinentet fremover

Gasslagrene i Europa er noe lavere enn vi har sett de siste par årene, og gassprisene er forholdsvis høye.

Foreløpig er det ikke kritisk, men gassmarkedet påvirkes fortsatt av bortfallet av russisk gass. Fokus ligger på å sikre tilfredsstillende fyllingsgrad inn mot neste vinter, noe som sannsynligvis vil holde strømprisene i markedene vi er tilknyttet.

I tillegg ventes det at CO2-prisen vil stige fremover, og det fører med seg høyere kraftpriser.

Samtidig vil de store mengdene med vind- og solkraft, som er bygget periodevis, gi svært lave priser – spesielt når forbruket er lavt, vinden blåser og himmelen er skyfri.  

Fjordkrafts forventninger

Vi forventer at prisene vil fortsette å svinge kraftig på kontinentet, med en historisk høy snittpris.

For Sør-Norge vil hydrologien avgjøre. Legger vi en normal utvikling på nedbøren til grunn, vil vi periodevis oppleve priser opp mot de vi observerer på kontinentet.

I Midt og Nord-Norge ser det ut til å bli produksjonspress langt ut på høsten, og derfor må vi forvente lavere priser i de nordligste prisområdene. 

Finn riktig strømavtale – råd og veiledning

Strømavtalene Agrol har forhandlet frem med Fjordkraft er tilpasset ulike kunders behov og risikoprofiler.

I det fysiske kraftmarkedet har vi en spotpris som varierer fra time til time, og som påvirkes av faktorer som endrer tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet.

Et ustabilt kraftmarked kan imidlertid skape utfordringer for bedrifter, da energikostnadene blir vanskeligere å forutsi.

Fremtidsmarkedet gir imidlertid muligheter for å håndtere risikoen gjennom forvaltning.

Agrol strømavtale hos Fjordkraft

Agrol Spot (bedrift og privat)
  • Dersom bedriften/du kan justere forbruket etter strømprisene, eller har muligheter for lagring, kan Agrol Spot være velegnet for å håndtere prisrisiko.
  • Spotpris-avtaler følger Nord Pool hvor strømprisene varierer fra time til time. Agrol Spot er derfor gunstig når strømprisene er lave, og dyrere når strømprisen stiger.
  • Hvis du tåler risiko og kan håndtere uforutsigbarhet, er denne avtalen et godt valg.

Agrol Aktiv (bedrift)
  • Hvis bedriftens strømkostnader er vanskelig å justere og påvirkes av svingninger i spotprisen, kan forvaltningsavtalen Agrol Aktiv være et godt alternativ.
  • Kraftmarkedet i Norden er i konstant endring, og utsiktene tilsier at det fortsetter slik fremover.
  • Med Agrol Aktiv får bedriften en dynamisk strømavtale der deler av det fremtidige forbruket prissikres, basert på porteføljens sikringshorisont og markedssyn.
  • Denne strategien gir en jevnere og mer forutsigbar strømpris. Bedriften blir likevel eksponert for markedsbevegelser på den delen av forbruket som ikke er prissikret, og får dermed ikke en forhåndsbestemt pris.

Fjordkraft har et sterkt forvaltningsmiljø som følger nøye med på markedsutviklingen og jobber for at porteføljen skal levere bedre enn markedsutviklingen over tid.

Målet er å skape forutsigbarhet og redusert risiko ved å analysere langsiktige markedstrender og justere sikringsgraden deretter.

Reduser strømkostnadene

Enkle tips

  • Senk innetemperaturen
  • Planlegg for et jevnt energiforbruk og unngå høyere effekttopper på nettleiekostnaden.
  • Flytt forbruk fra høypristimer til lavpristimer i et marked med ustabile priser.
  • Ta i bruk Fjordkraft Live sanntidsmåler – overvåk og ta grep om strømforbruket her og nå.

Mer langsiktige tiltak

  • Invester i et system for energioptimalisering.
  • Installer solceller – mange gårdbrukere har store takflater på hus eller driftsbygninger som er ideelle for solcelleanlegg.

Ta kontakt med en rådgiver hos Fjordkraft

Få hjelp med å velge riktig Agrol strømavtale bedrift, optimalisere energiforbruk eller installere solceller.