Hva koster egentlig strømmen til julelysene?

Sparer du på julebelysningen for å spare strøm? Mens strømprisene er stive, vurderer du kanskje grep for å kutte strømregningen. Men hva koster det å dekorere hus og hage med julelys i år? Fjordkraft forklarer.
Hva koster egentlig strømmen til julelysene?
Liker du å skape en litt magisk og hyggelig stemning med julelys i mørketiden?

Du sparer strøm ved å velge riktige julelys

Med høye strømpriser er energisparing fornuftig, men belysning lyser opp og gleder i en mørk tid. Selv om lysene står på døgnet rundt med høye strømpriser trenger ikke dette å koste skjorta.

En vanlig lyslenke av LED med 240 små lys, også kalt dioder, bruker omtrent åtte kroner i strøm. Det samme gjør et middels stort juletre i plast dekket med lysdioder. Og disse eksemplene er ved kontinuerlig bruk en hel måned.

I moderate mengder og ved bruk av LED-pærer er det lite penger som går med til strøm til julelysene. Tallene som er lagt til grunn er 1,25 kroner per kWh, inkludert mva., og det er lagt til 0,5 kroner nettleie, basert på at lysene står på en hel måned.

Velger du å kjøpe en lysrigg i stedet for lysslynger for å pynte for eksempel flaggstangen, vil det koste litt å kjøpe selve lysriggen. Men strømforbruket for hele desember er på relativt beskjedne 26 kroner med LED-pærer.

Forskjell på LED-lys og gammeldagse lyspærer

LED-lys er i motsetning til tradisjonelle lyspærer, veldig energieffektivt. Ta for eksempel en klassisk lysestake med lyspærer, som mange har én eller flere av i vinduet. En slik koster deg cirka 27 kroner i strømutgifter hvis den står på gjennom hele desember 2023.

Har du derimot en moderne versjon med syv LED-lys slipper du unna med 1-2 kroner per lysestake.

Dersom du har store lysrigger kan det være noen kroner å spare på strømregningen ved å velge LED-pærer fremfor tradisjonelle lyspærer.

Gjenbruk julebelysningen og spar penger

Som oftest er det innkjøpet av belysningen eller dekorasjonen som koster en del. Derfor kan det lønne seg å kjøpe julebelysning som kan brukes på ulike måter, og som kan gjenbrukes år etter år.

Ta lyslenken som et eksempel. Denne har veldig lang levetid og kan både brukes til å pynte trær og busker, festes på balkonger eller pynte flaggstangen.