Slik beiser du terrassen perfekt på 1-2-3

Vil du ha en terrasse som holder seg robust og fin år etter år, trenger den jevnlig vedlikehold. Grundig rengjøring eller påføring av olje eller beis må til. Her er tipsene som gjør det enkelt for deg å beise terrassen selv.
Slik beiser du terrassen perfekt på 1-2-3
Byggevarer og interiør

Montér – tilbud på byggevarer, trelast og interiør

Har du terrasse av vanlig CU-impregnert treverk, bør den vedlikeholdes med olje eller beis, med noen års mellomrom.

– Både olje og beis beskytter treverket. Hva du velger avhenger blant annet av om du ønsker farge på treverket og hvor lenge det skal stå før neste behandling.

Fremgangsmåten er ganske lik enten du skal olje eller beise, forklarer Emil Heder, kategorisjef hos oss i Montér.

Rengjør terrassen før du beiser

Når du setter i gang med å olje eller beise terrassen, må den rengjøres grundig. Og først når underlaget er blitt helt tørt kan du starte med beisingen.

– Påfør oljen eller beisen med en rulle eller Easypad og gå over i kantene med en kost. Vær nøye med endeflatene på bordene, som er sårbare for sopp og råteskader.

Påfør et generøst lag og trekk av overskytende beis/olje, for å unngå at den danner en hinne over treverket. Rull langs bordretningen og ta gjerne hele bordet i ett drag for å unngå skjolder.

– Ett strøk olje eller beis skal holde. La terrassen tørke i minst ett døgn før du bruker den, avhengig av været.

Slik mestrer du terrassebeising på

Terrassen kan du enkelt beise selv. Bruk stegene nedenfor eller se videoen.

  1. Start med å klargjøre terrassebordene, og husk at dette også gjelder for terrassebord med gammel beis. Terrasserens fjerner gammel beis og klargjør for et nytt lag. Skyll skikkelig, men vær forsiktig med å bruke høytrykkspyler. Viktig: La bordene tørke skikkelig før du begynner å påføre beisen.
  2. Søl og sprut vil kan lett oppstå når du beiser. Derfor er det lurt å flytte unna, dekke til og maskere detaljer og elementer som ikke skal beises.
  3. Nå er du klar til å begynne å beise. Bruk en bred pensel eller rulle og påfør beisen i jevne lag. Pass på å dekke alle kriker og kroker, slik at ikke fuktighet trenger inn. For å få penest mulig resultat bør du dra penselen i lengderetningen av treverket.
Som en hovedregel bør du olje terrassen hvert år, mens du kan beise hvert tredje år.

Ofte stilte spørsmål om beising av terrasse

Hvorfor må jeg beise terrassen?
Terrassebeis brukes først og fremst for å beskytte treverket mot sol (sprekker og falming) og regn (fukt og sopp). I tillegg har beis en estetisk funksjon, som fremhever og bevarer terrassebordenes utseende.

Er terrassebeis bedre enn terrasseolje?
Ja, mange vil si at beis er bedre å bruke enn olje. Selv om oljen ofte er billigere, krever den mer vedlikehold. Terrassebeis beskytter også bedre mot UV-stråler, sopp og alger, og kommer med flere fargealternativer enn det terrasseolje gjør.

Hvor lang er tørketiden på beis?
Det varierer mellom de ulike typene beis, så les instruksjonen på produktet eller spør i byggevarehuset når du handler.
Tips: Dersom det er varmt og oppholdsvær, bør du kunne bruke terrassen etter ca. ett døgn.

Hvor ofte må jeg beise eller olje terrassen?
Dette varierer mellom de ulike typene beis og olje. Som en hovedregel bør du olje terrassen hvert år, mens du kan beise hvert tredje år.

Hvilken type beis bør jeg velge?
Optimera Montér selger mange varianter terrassebeis fra Opus og Jotun. Hvilken type du bør velge, kommer an på typen terrassebord du har og hvilken farge du ønsker å få frem.
Er du usikker ta gjerne en prat med fagperson i byggevarehus.