Slik unngår du å bli frastjålet identiteten din

Har du tenkt på hvor viktig ditt personnummer er? I dag er ekstremt mye nettinformasjon om deg knyttet til disse elleve sifrene. Det er også grunnen til at ID-tyveriforsikring blir mer viktig.
Slik unngår du å bli frastjålet identiteten din
ID-tyveriforsikring er inkludert i ditt Agricard Ansatt eller Privat kort. Da står du sterkere, for eksempel på en familietur, i tilfelle din identitet blir misbrukt ved bruk av kortet.

Ikke bare identifiserer personnummeret hvem du er, det er også avgjørende til flertalls personlige, økonomiske og personsensitive situasjoner i livet ditt. Du stifter familie, etablerer bolig, gjør investeringer, betaler med kort, har PC full av opplysninger og mye mer.

Det som begynner med små skritt, blir etter hvert en autostrada av informasjon som forteller veldig mye om deg. Det er det dessverre noen som vet å utnytte. Å bli frastjålet din identitet kan i verste fall bli en årelang kamp, som kan koste deg mye tid og penger. Så hvordan være føre var?

ID-tyveriforsikring er inkludert i ditt Agricard Ansatt/Privat. Det betyr at du står sterkere dersom uhellet inntreffer. Forsikringen gir deg rett til juridisk bistand på inntil 50.000 kroner dersom kortet har vært i bruk de siste 45 dagene eller har utestående rentebærende kreditt.

Ta grep selv for å hindre ID-tyveri

Ved å følge disse seks gode rådene, kan du gjøre jobben mye vanskeligere for de kriminelle.

  1. Oppgi aldri sensitiv informasjon til ukjente over telefon, e-post eller internett, med mindre du selv har tatt initiativ til kontakt.
  2. Invester i en lås til postkassen din, og gjør det umulig å endre adresse over nett. Dette kan Posten hjelpe deg med.
  3. Pass godt på dokumenter som inneholder personopplysninger. Disse bør enten vært låst inne i en safe eller bankboks, eller brennes/makuleres.
  4. Bruk brannmurer, virusprogrammer og antispionprogrammer til å beskytte din private PC.
  5. Tenk over hva du legger ut på sosiale medier. Mange kriminelle samler informasjon over tid, før de slår til. Slike angrep kan ende opp med å bli omfattende og kostbare.
  6. Pass på at hele familien har god kjennskap til hvordan nettet brukes på en trygg måte. Det inkluderer blant annet valg av passord, klikk på ukjente lenker og surfing på sikre nettsider.

Min identitet er stjålet – hva gjør jeg?

Får du mistanke om at dine personlige opplysninger har havnet i hendene på kriminelle, bør du raskt ta affære for å begrense skadene. Det er svært viktig å anmelde alle slike forhold til politiet så snart som mulig.

Husk også å sperre eventuelle kort som er involvert og kontoer som er knyttet til disse.
Deretter må du begynne å nøste opp i situasjonen, og skaffe deg en oversikt over omfanget av ID-tyveriet.

Det er viktig å huske på at du ikke har noe ansvar for handlinger andre begår i ditt navn så lenge ID-en din er stjålet. Men vær oppmerksom på at du kan bli gjort medansvarlig hvis du ikke melder fra om tyveriet når du oppdager det, har vært uaktsom eller har medvirket til tyveriet.

Din identitet handler selvfølgelig også om din personlighet, pass derfor ekstra godt på deg selv.

Les mer om Agricard Ansatt eller Agricard Privat.

Priseksempel Agricard ved utsatt betaling: Effektiv rente opptil 28,94 %, 15.000,- o/12 mnd. Kost 2.094 kr. Tot. 17.094 kr.