Solcellepanel gjør grønnsakene ekstra solmodne
Skarstad Gartneri & Gårdsmarked dyrker nærmer 100 ulike sorter grønnsaker. Nå monterer de bransjens største solcelleanlegg på taket, og heretter blir grønnsakene modnet av lokalprodusert og bærekraftig strøm.
Skarstad Gartneri & Gårdsmarked er et familiedrevet gårdsbruk utenfor Kongsvinger, med egen gårdsbutikk og gårdscafé. Her har de investert i solenergi og etablert et solcelleanlegg med 680 solcellepaneler, som bygges på to tak.
Det første er ferdigstilt med 280 panel, mens de resterende 400 panelene monteres i høst, etter at innhøstingen er over. Det ferdige anlegget vil dekke 20-30% av Skarstads totale energibehov.
På gården dyrkes det nærmere 100 ulike sorter grønnsaker, poteter og krydderurter, som selges på gårdsmarkedet i sommersesongen. I tillegg produseres store volumer av blomkål og poteter til Findus sine fabrikker i Larvik og Tønsberg. Blomkålen går til Findus sine frosne grønnsaksblandinger, og potetene går til produksjon av pommes frites for McDonalds.
Solceller – et synlig bevis på bærekraftig satsning
Når anlegget er ferdig, vil besøkende i gårdsbutikken kunne følge solkraftproduksjonen og forbruket på en skjerm i butikken. Interessen rundt anlegget er allerede stor.
– Vi opplever mye interesse, og har blant annet hatt forside i avisa Glåmdalen og sak i nettavisa Mitt Kongsvinger, forteller Anette Skarstad hos Skarstad Gartneri & Gårdsmarked.
– For oss er det viktig å ta del i det grønne skiftet, og tenke bærekraft der vi kan. Vi bruker for eksempel ingen sprøytemidler i veksthusene, og har humler som sørger for pollineringen. Drivhusene våre trenger masse strøm, også på sommeren. Det at strømmen er produsert lokalt fra vårt eget solcelleanlegg tenker vi gir ekstra verdi for kundene våre,
– Dette er en stor investering, men solcellene er et synlig bevis på at vi tenker bærekraft i praksis. Det er ikke noe vi bare snakker om i festtaler. De svarte panelene ser også pene ut, de føles ikke forstyrrende i synsbildet.
Smertefri montering og god oppfølging
Anlegget på Skarstad Gartneri & Gårdsmarked er levert av Fjordkraft i samarbeid med Solcellespesialisten.
– Vi er veldig fornøyde med den hjelpen og oppfølgingen vi har fått fra Fjordkraft underveis i prosessen, sier Anette Skarstad. Når det var klart for montering av anlegget, leverte Solcellespesialisten veldig raskt og smertefritt.
Fjordkraft har levert over 100 solcelleanlegg hittil i år, og har god erfaring med både prosjektfase, støtteordninger og montering og oppfølging av solcelleanlegg. Selv om monteringen gikk kjapt, ligger det en god planlegging i bunn.
Bygde om det elektriske anlegget
– Prosessen med Skarstad startet i 2019, og vi har gjort en større ombygging av det elektriske anlegget slik at de får maksimal utnyttelse av solcellene, forklarer Kai Anton Mykkestue hos Fjordkraft.
– Vi har sett på hele energiløsningen og analysert forbruk og effekt gjennom flere år. Sammen med elektriker har vi funnet de beste løsningene for Skarstad sitt behov.
Et av tiltakene var å gå fra to til ett strømanlegg.
– Ved å slå sammen to målere vil de få kun ett fastledd på nettleie og dermed kun ett «innslagspunkt» for den effektbaserte nettleien. Effekten blir fakturert fra nettselskapet ut fra høyeste effektuttak siste året. Sjansen for at høyeste effekt på de to målerne inntreffer i samme klokketime er liten. Hvis en i tillegg har produksjon av solstrøm når effekten er høy, vil solstrømmen redusere effekten som må hentes fra strømnettet, såkalt «peak shaving», forklarer Mykkestue.
Spar penger med Agrol-strøm, plussavtale og støtte fra Innovasjon Norge
Agrol har forhandlet frem svært gode strømavtaler med Fjordkraft for deg som er Agrol-bruker..
Når du monterer solceller, oppretter du en såkalt plussavtale i tillegg til den vanlige strømavtalen. Plussavtalen håndterer eventuell overskuddsstrøm fra anlegget ditt, og sender den tilbake til strømnettet til gjeldende spotpris. Strømmen du selger trekkes fra på strømregningen din og kan kombineres med alle Agrol-avtalene som Fjordkraft tilbyr.
Innovasjon Norge støtter utbyggingen av solcelleanlegg med inntil 35 prosent gjennom verdiskapingsprogrammet for fornybar energi og teknologi i landbruket. Det er stor pågang, og tilskuddsrammen for 2021 er allerede disponert.
Søknader for 2022 sendes i høst for behandling rett over nyttår. Prosjektlederne fra Fjordkraft har god oversikt og erfaring med søknadsprosessen for denne støtteordningen, og håndterer dette for deg som en del av prosjektfasen.