Solceller på fjøstaket? Sjekk taket ditt via solkartet

På norske gårder er det mange store takflater. Med dagens strømpriser er solceller en smart investering og kan redusere strømregningen vesentlig. For å sjekke om solcellepanel passer hos deg, ta en sjekk via solkartet.
Solceller på fjøstaket? Sjekk taket ditt via solkartet
Strøm

Fjordkraft – spar penger på strøm og solenergi

Store fjøstak er et godt utgangspunkt for å produsere egenprodusert strøm i landbruket.

Vurderer du å investere i solenergi, gir Agrol-avtalen med Fjordkraft flere prisfordeler og god rådgivning.

Enkelt og uforpliktende å sjekke

Du kan undersøke om solceller passer ved å søke opp adressen din i solkartet, og så finner solkartet taket ditt og beregner hvor mange solcellepanel du har plass til.

– Basert på antall panel og solforhold får du et estimat for årlig produksjon. Deretter velger du hvilken type panel du ønsker, og får en estimert pris, forteller Magnus Bakken, leder for klimasmarte tjenester i Fjordkraft.

– Dermed får du raskt en oversikt over kostnader og mulig inntjening gjennom reduserte strømkostnader.

– Selv om solkartet er et godt verktøy, er det viktig å presisere at beregninger for antall paneler er et estimat. Det kan være ting som solkartet ikke registrerer.

Når du har fått en estimert pris anbefaler vi derfor at du fyller ut din kontaktinformasjon, og sender det inn til Fjordkraft.

– Vi tar da kontakt med deg, og avklarer eventuelle usikkerheter. Deretter får du et uforpliktende tilbud og en mulig leveringstid, forklarer Bakken.

Fjordkraft hjelper deg gjennom hele prosessen

Levetiden for et solcelleanlegg er beregnet til 30 år. Med dagens strømpriser er nedbetalingstiden på solcelleanlegg halvert sammenlignet med for et par år siden. Landbruket har i tillegg gode støtteordninger gjennom Innovasjon Norge for kjøp av solcelleanlegg.

– Vi hjelper deg selvsagt med søknaden, slik at du får den støtten du har rett på, forsikrer Bakken.

Et solcelleanlegg er en stor og varig investering, og når du kjøper solcelleanlegg fra Fjordkraft, skal du føle deg trygg på at du blir ivaretatt gjennom hele prosessen, fra planlegging til drift og vedlikehold.

Hva skjer med overskuddsproduksjonen?

Siden strøm ikke lagres, vil du mest sannsynlig få dager der du produserer mer enn du klarer å bruke.

– Denne strømmen forsvinner ikke ut i intet, men sendes tilbake til strømnettet. Vi oppretter en såkalt plussavtale knyttet til din Agrol strømavtale, og kjøper overskuddsstrømmen til en fastlagt pris. Dette trekkes fra på strømregningen din hver måned, forklarer Bakken.

Solceller er ekstra gunstig for landbruket

I tillegg til store takflater har landbruket også et forbruksmønster som gjør solcelleanlegg ekstra gunstig. Mens mange bransjer bruker mest strøm om vinteren, har mange bønder store kostnader knyttet til kjøling om sommeren, når solcellene er mest effektive.

Strøm produsert av solcelleanlegget kan dermed gå rett inn i driften av kjøleanlegget, og sikre et på alle måter kortreist produkt.

Er du fortsatt nysgjerrig på solceller?