Tips til vedlikehold og isolasjon av gårdsbygg

Gårdsbyggene er bondens grunnpilar. Regelmessig vedlikehold av bolighus og driftsbygg sikrer funksjonalitet og verdi, mens god isolasjon reduserer energiforbruket, øker komfort og letter vedlikeholdsarbeidet.
Tips til vedlikehold og isolasjon av gårdsbygg
Alltid noe vedlikeholdsarbeid å ta tak i på gården.

God isolasjon handler både om å holde varmen inne, redusere fuktproblemer, beskytte bygget og kutte kostnader.

Disse rådene kan hjelpe deg med å sette i gang nødvendig vedlikehold.

Hvorfor er isolasjon og etterisolering viktig?

Eldre gårdsbygg bærer ofte preg av dårlig eller utilstrekkelig isolasjon – som en gammel låve der vinden finner sprekkene og varmen forsvinner raskt.

Dette fører til store varmetap, høye strømregninger og et mindre tilfredsstillende inneklima som påvirker arbeidsmiljøet og økonomien.

Merker du trekk, ujevn temperatur eller har høye oppvarmingskostnader, er det tegn på at etterisolering kan være en god investering.

Ved å etterisolere beskytter du ikke bare mot fuktskader og reduserer energiforbruket, men du sørger også for at bygget beholder varmen om vinteren og forblir svalt om sommeren.

I tillegg til å forbedre komfort og økonomi, er det viktig å merke seg at bygningsforskriftene for effektivitet stadig strammes inn. Ved å etterisolere nå, kan du unngå dyre oppgraderinger senere.

Områder der etterisolering har god effekt

  • Trekk i gulvet: Blir du frossen i beina når du går inn i stuen? Det skyldes et dårlig isolert og kaldt gulv.
  • Ujevne temperaturer: Opplever du at temperaturen svinger kraftig? Når enkelte rom føles kjølige og andre er for varme, tyder det på utilstrekkelig isolasjon og ujevn varmefordeling.
  • Høye strømregninger: Må du bruke ekstra mye varme for å holde boligen komfortabel? Dårlig isolasjon fører til varmetap og får energikostnadene til å skyte i været.

Smarte tiltak for å isolere bygninger på gården

Når du etterisolerer yttervegger, gulv, loft, vinduer eller dører, vil du raskt oppleve en merkbar forbedring. Innetemperaturen blir jevnere, huset holder bedre på varmen, og du slipper kalde gulv i vintermånedene.

Hvor du starter er en vurderingssak, men husk at noen isolasjonstiltak kan ha større effekt enn andre.

Loft og tak

Mesteparten av varmen forsvinner gjennom loftet. Ved å isolere taket eller legge ekstra isolasjon i loftsbjelkelaget, opplever du raskt lavere strømregning og et lunere loft.

Yttervegger

Isolering i veggene gir et mer robust og tett bygg. Det kalde trekket langs veggene forsvinner, og innetemperaturen blir jevnere.

For eldre gårdsbygg med gamle vegger, kan det lønne seg å kombinere etterisolering med å bytte kledning. Du kan legge ekstra isolasjon mellom stenderne eller legge utvendig isolasjon før den nye kledningen monteres.

Velg riktig isolasjonsmateriale

Det finnes flere typer isolasjonsmaterialer, fra tradisjonell mineralull til mer moderne materialer som gir bedre varme- og fuktbeskyttelse. Snakk med en byggevareekspert for å finne det som passer ditt klima og dine bygninger.

Vinduer og dører

Vinduer og dører er ofte de største energityvene i gårdsbygninger og kan stå for opptil 40 prosent av varmetapet.

Gamle, enkeltrutede eller dårlig isolerte vinduer, slipper varmen rett ut og inviterer kulden inn, gjerne gjennom små sprekker. Det samme gjelder for slitte og utette dører.

Trekk, råteskader, dugg på innsiden og synlige sprekker i karmene er tegn på at vinduer og/eller dører trenger utskifting.

Et enkelt tiltak er å montere tetningslister rundt vinduer og dører for å hindre trekk og sikre at ventilene ikke står unødvendig åpne.

Ved å oppgradere til moderne 2-lags eller 3-lags vinduer med lav U-verdi og godt isolerte dører, forbedrer du isolasjonsevnen betydelig. Nye vinduer holder på varmen og reduserer kaldras.

Gevinsten ved god isolasjon er mange – bedre inneklima, lavere energiforbruk, økt sikkerhet og en estetisk oppgradering som fornyer byggets utseende.

Maling er også et viktig vedlikeholdstiltak

Maling på gårdsbygg gjør mer enn å friske opp fasaden. Den beskytter treverket mot fukt, råte og solskader, og bidrar til at bygningen varer lenger. Ved å male eller beise jevnlig sikrer du at bygningen varer lenger, samtidig som du reduserer behovet for reparasjoner.

Når malingen begynner å flasse eller fargen mister glans, er det et tegn på at bygget trenger en ny behandling. Venter du for lenge kan treverket trekker til seg fukt, som videre fører til råte.

For å lykkes med malearbeidet, husk å vaske bygget grundig og skrap bort løs maling før du maler på nytt. Det gjør at den nye malingen fester seg godt og beskytter best mulig.

Ta grep om strømforbruket

Det første steget mot lavere strømregning er å få full oversikt over forbruket. Hva trekker mest strøm på gården? Ofte står oppvarming for over halvparten av strømforbruket, mens varmtvann og elektriske apparater følger etter.

Start med å kartlegge hvilke bygg som bruker mest energi, og når forbruket topper seg. I dag tilbyr strømselskapene stadig nye verktøy og apper som gir detaljert innsikt i ditt eget forbruk.

For eksempel gir verktøyet «Min Bedrift» deg analyser som gjør det lettere å optimalisere strømforbruket og redusere kostnadene. Dette er tilgjengelig med Agrols strømavtale bedrift gjennom Fjordkraft.

Det kan også være nyttig å få hjelp av en energirådgiver.

Enkle tiltak med stor effekt

Det finnes flere praktiske løsninger for å få bedre kontroll over strømutgiftene.

Varmepumpe

En varmepumpe kan redusere strømforbruket med opptil 40 prosent. En luft-til-luft-varmepumpe er ideell for både bolighus og driftsbygg. Den utnytter fornybar energi fra uteluften og omdanner den til varm luft som blåses inn i boligen din, noe som gir jevn varme hele året, med mulighet for oppvarming og kjøling.

Varmestyring

Smarte termostater, smarte panelovner og varmestyringssystemer tilpasser temperaturen etter når du er hjemme eller i fjøset. Ved å senke temperaturen med bare én grad kan du redusere energiforbruket med rundt 7 prosent.

Vedfyring

Moderne vedovner, som er rentbrennende, gir effektiv varme til en lavere kostnad enn elektriske ovner. I tillegg til å skape en lun stemning, fungerer vedfyring som en verdifull kraftreserve ved strømbrudd. Er du skogeier eller har tilgang til skog, er det hyggelig å hogge din egen ved og være selvforsynt på den måten.

LED-lys

Belysning utgjør en stor del av energibruken i både gårdsdrift og i husholdninger. Ved å bytte til LED-pærer reduserer du energiforbruket betraktelig. Samtidig har LED lang levetid og kan tilpasses alt fra krevende arbeidsmiljøer til allsidig innendørs- og utendørsbelysning.  

Egen strømproduksjon med solcellepanel

Solceller på gårdstak har blitt en populær løsning for bønder som ønsker å produsere egen strøm og dekke store deler gårdens energibehov.  De er en plassbesparende og utslippsfri energikilde.

Takene på driftsbygninger som fjøs, låver og uthus gir spesielt gode muligheter for å installere solcellepaneler, noe som kan sikre høy effekt og jevn produksjon gjennom året. Solceller kan også plasseres på bakken.

Vurderer du å investere i et solcelleanlegg, er det lurt å få hjelp av en energirådgiver.

Gode sparevaner i hverdagen

I tillegg til fysiske tiltak kan du oppnå flere besparelser ved å endre noen små vaner.

Strømprisen er høyest på visse tider av døgnet, så ved å flytte energikrevende oppgaver som klesvask, oppvaskmaskin og elbillading til tider når strømmen er billigere, kan du spare en del.

Vær også oppmerksom på bruk av varmtvann. Lange, varme dusjer bruker mye strøm og en dusj kan fort koste mer enn du tror, spesielt ved høye strømpriser.

Muligheter

Med god isolasjon, regelmessig vedlikehold og et bevisst strømforbruk, kan du oppnå betydelige besparelser på kort og lang sikt. Ønsker du å forbedre gårdsdriften, er det verdt å ta grep. Selv om det kan oppleves utfordrende, er det alltid mulig å ta ett steg om gangen.

Ekstra gode Agrol kampanjetilbud

Nå får du ekstra Agrol-rabatt på varer og tjenester du trenger til vedlikeholdsarbeidet.

LeverandørtilbudVarer og tjenester
Optimera Montérbyggevarer, trelast, verktøy, maling, interiør
Elektroimportørenelektromateriell, varme, lys, ventilasjon etc.
Spot Onelektrikertjenester
Cramoleie av lift, maskiner, verktøy
Ramirentleie av lift, maskiner, verktøy
Nippon Gasessveisegass til reparasjon av utstyr
Fjordkraftstrømavtale, solenergi