Utfasing av lysstoffrør. Nå er det LED som gjelder!

Er du klar til å bytte til LED? EU har vedtatt at flere typer lysstoffrør som inneholder kvikksølv skal fases ut fra 2023. Forbudet mot produksjon og import av lysrørene trer i kraft i perioden februar-august 2023.
Utfasing av lysstoffrør. Nå er det LED som gjelder!
Elektro

Elektroimportøren – spesialrabatt på elektromateriell

Forbud mot lysrør og kompaktlysrør

Bakgrunnen for forbudet er innholdet av kvikksølv, som er svært skadelig for både helse og miljø, samt at lysstoffrørene også har mye høyere energiforbruk enn mer moderne alternativer som LED.

Forbudet beskrevet i EU-direktivet (RoHs) gjelder produksjon og import av lysrør og kompaktlysrør som er svært vanlige å bruke i alt fra private hjem, på arbeidsplasser, skoler og i industri.

Lysrørene dette gjelder er T2-lysrør, T12-lysrør og kompaktlysrør hvor forbudet trer i kraft i februar 2023, samt T5-lysrør og T8-lysrør med forbud fra august 2023.

Hvorfor bytte ut hele armaturen? Utfordringer ved å skifte kun lyskilden

Når det kommer til oppgradering av eldre lamper med lysstoffrør til LED-lysrør, kan det være utfordrende å finne kompatible alternativer. Elektroimportøren anbefaler at du vurderer å oppgradere til LED-armaturer i stedet for å bare skifte lysrøret.

Mens det kan være fristende å bytte til LED-lysrør, kan det faktisk være både ulovlig og risikofylt å gjøre dette i eldre lysstoffrørlamper. Dette skyldes elektriske komponenter som er nødvendige for å drive et lysstoffrør, men som ikke er nødvendige for LED-rør.

Hvis du ikke kobler disse komponentene ut, risikerer du å skade både komponentene og lampen når du setter i LED-lysrøret. Tradisjonelle lysrør krever forvarming ved hjelp av tenner. Dette er ikke nødvendig med LED-rør.

Selv om det i noen tilfeller kan være mulig å bytte til LED-rør eller å bygge om eksisterende lamper, vil dette resultere i en løsning uten garanti. Dette medfører også at lysarmaturen må dokumenteres på nytt.

Den som utfører arbeidet blir å anse som fabrikant og dermed ansvarlig for godkjenning/sertifisering av lampen samt å sikre at den nye løsningen tilfredsstiller alle krav (ref. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Magasinet for Elsikkerhet, utg. 77.)

Det kan derfor være bedre å erstatte hele armaturen med en som er utviklet for dagens teknologi og som også er mest mulig energieffektiv.

Å bytte ut hele armaturen er også en god idé av brannsikkerhetsmessige årsaker. Eldre lamper kan ha slitte plastdeler som er sprø og kan knekke eller smuldre opp på grunn av langvarig oppvarming.

Hvis plasten rundt ledninger og koblinger begynner å smuldre opp, kan det øke brannfaren betydelig, spesielt om lampen er utsatt for mye støv.

Selv om det ikke er mer brannfarlig å bruke et LED-lysrør i en gammel lysstoffrørlampe enn det er å bruke et vanlig lysstoffrør, kan det likevel være lurt å bytte ut hele armaturen for å sikre trygg og pålitelig belysning.

Alt i alt kan det lønne seg å bytte ut hele armaturen i stedet for å kun skifte lyskilden, da dette kan føre til kompatibilitetsproblemer og økt brannfare. Ved å investere i en ny og moderne armatur kan du være trygg på at du får en løsning som både er energieffektiv og sikker.

RoHS er forkortelse for Restrictions on Hazardous Substances

LED overtar

Når disse lysrørene så fases ut, vil LED-lyskilder være det som overtar. LED er spesielt energieffektivt og avgir samme lysmengde til en brøkdel av strømforbruket, som er positivt både med tanke på energibesparelse og miljø.

Med dagens høye strømpriser er LED også svært kostnadsbesparende, og investeringen ved å bytte til LED vil raskt være inntjent.

Lysstoffrør sammenlignet med LED-armatur

Eksempel på besparelse: 10 lysstoffarmaturer på 72W, i bruk 10 timer om dagen i ett år, gir en kostnad på 10 512 kr ved en kWh-pris på 400 øre. Til sammenligning vil 10 LED-armatur på 40W med samme bruk tilsvare en kostnad på 4840 kr.

LED-armatur gir mye mer lys per watt enn lysstoffrør, og man vil altså spare 5672 kr pr år, i tillegg til å få mer lys.

Fordelene med LED

LED er komfort, trivsel og økonomi. Med LED kan du spare opptil 80 % energi, og LED er den mest effektive strømsparingen du kan gjøre i huset når det kommer til belysning. Velger du i tillegg lyskilder som kan dimmes blir besparelsen enda høyere. I tillegg får du en vesentlig lengre levetid – LED varer opptil 50.000 timer/inntil 17 år med 8 t/dag.

En LED-lampe sparer energi fordi en større del av energien som tilføres blir til lys som vi har nytte av. Sammenlignet med moderne kompaktlysrør er besparelsene fra 30 til 50 %. Legg merke til forholdet mellom tilført effekt (Watt) og hvor mye lys (Lumen) som er oppgitt. Det viser hvor mye lys du får for hver strømkrone.

Ta gjerne kontakt med Elektroimportøren om du vurderer å skifte ut til LED. Det er en investering som kommer til å betale seg ned på få år.

Bredt utvalg LED-belysning

Elektroimportøren tilbyr et bredt utvalg av LED-belysning tilpasset både privat og næring. De har alt fra pærer og stilige taklamper, til kraftige og robuste universalarmaturer med mange bruksområder og lang levetid, mange produsert for å tåle svært krevende omgivelser. Se utvalget av LED-belysning for næring her.

Som Agrol-bruker får du gode rabatter på LED-belysning hos Elektroimportøren. Avtalen krever at du har organisasjonsnummer.

Er du allerede registrert bruker hos Elektroimportøren?

Er du ny bruker hos Elektroimportøren?

Når du er innlogget hos Elektroimportøren får du Agrol-rabatt på produktene merket med «Din pris». I tillegg kan du dra nytte av andre priser merket med f.eks. spesialpris, kuppvare, kampanje e.l.

Se Agrol-avtalen hos Elektroimportøren her.