5 myter om solenergi
Tro, gjetning eller sannhet? Det svirrer en del spørsmål rundt solenergi her langt i nord. Da er det kjekt å knekke noen myter, slik at flere oppdager mulighetene solen gir oss.
1. Vi har alt for lite sol i Norge til at solceller kan lønne seg
Breddegrad, årstider, døgnvariasjon og værforhold som vind, skyer og snø bestemmer hvor mye strøm solcellene kan produsere. Solcellene er faktisk mer effektive i kalde temperaturer. Det betyr eksempelvis at solforholdene i Trøndelag er gode nok.
2. Vi har jo bare fornybar energi i Norge, så da trenger vi ikke solenergi
Nesten all strøm som produseres i Norge, er fornybar, men fordi vi både eksporterer og importerer strøm fra andre land, kommer nesten halvparten av energien vi bruker fra fossile varmekilder. Med solceller på taket er du garantert at den strømmen du selv produserer, kommer fra en fornybar kilde. Jo mer fornybar strøm vi produserer i Norge, desto mer kan vi erstatte strømmen fra forurensende kilder i andre land.
3. Solceller er altfor dyrt
Prisen på solceller har sunket med 60 prosent de siste 10 årene. Teknologien utvikles raskt, og derfor har solcelleteknologi blitt mye mer lønnsom i dag enn for bare noen år siden.
For mange er det viktig å være tidlig ute med ny teknologi, bidra til miljøet og være et godt forbilde for barna sine. I tillegg vil et solcelleanlegg øke verdien på boligen din. Når du skal selge boligen, er det krav om at boligen energimerkes. Solcelleanlegget er med på å forbedre denne energimerkingen.
4. Det er stygt med solceller på taket
Det er delte meninger om hvorvidt solcelleanlegg er pent eller ikke. Flere og flere syns det ser litt kult ut, og gjør boligen mer moderne. Solcelleanlegg kommer i mange former og varianter – både som utenpåliggende og integrerte løsninger. Derfor er det fullt mulig å finne et solcelleanlegg med et utseende du liker. På en del boliger vil du ikke kunne se solcelleanlegget som ligger på taket – avhengig av hvordan boligen din er utformet.
5. Produksjon av solenergi er mer belastende enn besparende på miljøet
Som med all annen elektronikk, er det miljøbelastende å produsere selve solcellene. Men miljøgevinsten overgår miljøbelastningen. Solcelleanlegg har en levetid på 25-30 år, og beregninger fra det internasjonale energibyrået IEA viser at det normalt tar mindre enn to år før solcellene har produsert like mye energi som det trengs for å produsere dem.
Har du lyst til å utforske solceller videre, husk at Agrol-avtalen hos NTE også omfatter solenergi.