7 tips for å unngå vannplaning i høst

Vannplaning er en av de største farene nordmenn frykter på veien i høstsesongen. Her er tipsene du trenger for å unngå at bilen plutselig sklir ut, og hva du skal gjøre hvis det først skjer.
7 tips for å unngå vannplaning i høst
Dekk og verksted

Vianor – rabatt på dekk og bilservice

I en undersøkelse* fra Nokian Tyres, svarer nordmenn at de anser vannplaning som den tredje største faren på sommer- og høstveier, etter farlige forbikjøringer og fartsovertredelser. Dette støttes av tall fra Sintef, som peker på vannplaning som en av de vanligste årsakene til ulykker i hastigheter over 50 km/t.

Det viktigste er hva du gjør før du setter deg inn i bilen.

Kjetil Røssel, dekkekspert i Nokian Tyres

Lett å seile avgårde en våt høstdag

Vannplaning oppstår når det bygger seg opp en vannpute under dekket, som gjør at bilen ikke lengre reagerer på styring. Dessverre er det et vanlig fenomen på høsten.

Dekkekspert i Nokian Tyres, Kjetil Røssel, har heldigvis noen gode tips til hvordan du reduserer risikoen for dette.

– Det viktigste er hva du gjør før du setter deg inn i bilen. Jeg snakker naturligvis om å sjekke dekkene, som er en effektiv og enkel måte for å gjøre kjøreopplevelsen tryggere. Med høsten rett rundt svingen, kan det være en god anledning til å være litt forberedt, sier Røssel.

7 tips for å unngå vannplaning

  1. Sjekk at mønsterdybden på dekkene dine er god nok, spesielt hvis du ikke har sjekket dette siden dekkskiftet i vår. Mønsterdybden bør være på minst fire millimeter.
  2. Unngå å kjøre i de vannfylte hjulsporene i veien. Du bør heller ikke kjøre i disse sporene på tørr vei om det trygt kan unngås, da asfalten i sporene er grovere og sliter mer på dekkene.
  3. Juster hastigheten etter forholdene, og hold god avstand til bilen foran. Hvis det regner mye, kan det være lurt å sette av ekstra tid til turen og redusere farten.
  4. Kontroller lufttrykket i dekkene. For lavt lufttrykk svekker bilens kjøreegenskaper, spesielt i ekstreme situasjoner. Drivstofforbruket ditt blir også høyere om lufttrykket er feil. Anbefalt lufttrykk står som regel i siden på førerdøren eller i drivstofflokket til bilen din.
  5. Det er alltid tryggest å kjøre når alle fire dekkene er i like god stand, men skulle det være forskjell i slitasje mellom dekkene foran og bak bør de minst slitte dekkene alltid monteres på bakakselen.
  6. Rengjør viskerbladene og erstatt eventuelt slitte blader med nye for å sikre best mulig sikt. Om viskerbladene etterlater striper på vindusskjermen er det på tide å skifte dem ut.
  7. Om du likevel skulle oppleve vannplaning, er det viktig at du holder hodet kaldt. Ta føttene av pedalene og unngå å vri rattet. Om du vrir rattet til høyre eller venstre, kan du plutselig havne utenfor veien når bilen får grep igjen – noe som kan skje fort og plutselig når farten reduseres.

*Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Nokian Tyres, med et representativt utvalg på ca. 1000 respondenter.

På tide å kjøpe nye dekk, eller sjekke dekkene du har? Husk at du får Agrol-rabatt på dekk og bilservice hos Vianor.