Bestselgeren Volvo XC60 i ny og oppgradert versjon

Kunstig intelligens, stemmestyring av smarthjemmet og ultraskarp lyd – neste generasjons Volvo XC60 byr på mer enn bare et ansiktsløft. Den populære SUV-en er verdt å bli kjent med.
Bestselgeren Volvo XC60 i ny og oppgradert versjon
Bil

Volvo – eksklusiv rabatt på ny bil

I disse dager lanserer Volvo en ny versjon av XC60, en SUV mange i Norge allerede kjenner godt. Bilen har moderne skandinavisk design, sikkerhetsfokus, gode Volvo-seter, og lykkes i å kombinere god oversikt og godt veigrep.

Samtidig har bilen et ryddig og pent interiør, nytt instrumentpanel og en stor berøringsskjerm som naturlig midtpunkt.

– Det skal være intuitivt. Tanken er å redusere distraksjonene og fokusere mer på selve kjøreopplevelse, sier produktansvarlig Carsten Torp i Volvo.

XC60 beholder den samme gode grunnstammen, som har gjort den til en av Volvo sine mest solgte biler i Norge de siste årene. Samtidig har nye XC60 fått en rekke smarte funksjoner.

Her er fire forbedringer Torp trekker fram:

1. Si «Hei Google» til bilen din

Den største forandringen ser du så snart du setter deg bak rattet. Her er Volvos infotainmentsystem erstattet med Android Automotive OS.

Dermed har XC60 integrert flere av Googles mest brukte tjenester: stemmebaserte Google-søk, navigasjon basert på Google Maps, og en variant av Google Play Store med apper tilpasset bil.

– Blant annet vil du oppleve bedre navigasjon, med mer oppdaterte kart, trafikkmeldinger og varsler om hvor det er mye trafikk og køer, sier Torp.

Google-integrasjonen er også godt nytt for alle som snakker dialekt i Norge. Ifølge Torp gjenkjenner Google Assistant mer dialekt i talen enn tidligere stemmestyrte systemer.

– Stemmestyring er ofte følsom på dialekter og uttaler, så vi testet dette på en kollega fra Ålesund. Den dialekten skiller seg noe fra bokmål, allikevel kunne han mest snakke som vanlig. Kun ved lengre kommandoer og ved for eksempel skriving av SMS med Google Assistant, måtte bokmålsuttale benyttes.

Har du smarthjem, kan flere av funksjonene nå kobles sammen med bilen og styres derfra. Da kan du enkelt be Google Home skru opp temperaturen når du er på vei hjem fra jobben. Slik sparer du både klimaet og lommeboka for unødig oppvarming.

2. Kunstig intelligens gir et skarpt blikk

Den oppdaterte XC60-modellen tar inn omgivelsene via en ny generasjons kamera- og radarteknologi.

Med dagens 360-graders kameradekningen kan du se bilen fra fugleperspektiv når du skal parkere. Nå får den kunstige intelligensen et løft gjennom økt prosessorkraft og mer følsomme sensorer. Sammen kan de utføre tunge oppgaver som å analysere trafikken.

– Det nye systemet er mer aktivt, og varsler når det er på tide å følge med. Blant annet kan du ved kjøring med Pilot Assist i kø, stoppe på rødt lys og få beskjed om å følge med når det blir grønt og bilen foran begynner å kjøre igjen.

Disse funksjonene øker sikkerheten, ved at bilen kan lese veimarkeringer som sidelinjer og midtlinjer.

– Ved kjøring med Pilot Assist vil bilen gi beskjed om den ikke kjenner at føreren holder i rattet over litt lengre tid. Da gir den tekstbeskjed i displayet, plinger for å varsle føreren og vibrerer i rattet, forklarer Torp.

– Hvis ingen tar aktiv kontroll og styring over bilen, vil den automatisk bremse ned og stoppe innenfor veimerkingen, sette på nødblink og kontakte Volvo on Call-sentralen.

3. Nytt design på XC60

– Front og fremre støtfanger har fått et mer dynamisk design, sier Torp.

Selv om Volvo XC60 beholder grunndesignet, har den fått en ansiktsløfting.

– Spesielt har den mest sporty R-design-utgaven fått et mer atletisk uttrykk i fronten.

Bakpå bilen er eksosrørene helt skjult. På biler med tilhengerfeste har festet fått to tapper på sidene nedenfor kulen. Disse er beregnet for sykkelholderen, og gir bedre støtte enn kun å klemme sykkelholderen fast på hengerkula.

– Dette gjør at sykkelfeste ikke vrir seg under kjøring, forteller han.

Sykkelstativet kan også felles ned, slik at du kan åpne bakluken uten at sykkelholderen må hektes av, eller at sykler må tas av sykkelholderen.

4. Bowers & Wilkins lydsystem gir ultraskarp lyd

Både lydfrelste passasjerer og hverdagspendlere som ønsker rolig radioprating som selskap, vil sette pris på lydsystemet til XC60.

Det mest avansert audiosystemet Premium Sound er utviklet i samarbeid med Bowers & Wilkins, og har høyttalere i rustfritt stål, utformet for å gi god lyd uansett hvor i bilen du sitter.

Ifølge Torp er anlegget, med en effekt på 1100 W, utviklet for å formidle en klar og realistisk klang.

– Det består av en 4:15 digital forsterker som er sømløst integrert i kupeen, sammen med 15 separate høyttalere, inkludert en senterhøyttaler på dashbordet, som gir en tydelig og ren diskant. I tillegg har anlegget en luftventilert subwoofer.

Han trekker også frem de ulike lydmodusene. Foruten individuelle innstillinger er det moduser som gjenskaper romklangen i henholdsvis et studio, en romslig konserthall eller en intim jazzklubb.

Både hybrid og diesel

Den nye versjonen av Volvo XC60 er tilgjengelig både med en hybrid dieselmotor og som ladbar hybrid med bensinmotor.