Gjør deg klar til bilferien med disse tipsene

Bilferie er en fin måte å oppleve landet på sammen med familie og venner. For å gi bilturen de beste forutsetninger, er du tjent med å gjøre noen forberedelser i god tid. Her Får du gode biltips fra Vianor.
Gjør deg klar til bilferien med disse tipsene
Dekk og verksted

Vianor – rabatt på dekk og bilservice

Vianors sjekkliste før sommerens avreise

 • Sjekk klimaanlegget
 • Sjekk dekkenes mønsterdybde, lufttrykk og generell tilstand
 • Etter dekkskifte, husk å etterstramme hjulboltene og muttere etter 5-10 mils kjøring
 • Husk å sjekke reservedekket og ha kontroll på jekk og hjulvinne
 • Sjekk væskenivåer for motorolje, kjølevæske, bremsevæske etc.
 • Sikre god sikt ved å bytte vindusviskere, vask innsiden av rutene grundig og sørg for å ha tilstrekkelig spylervæske
 • Kontroller lysene, også på henger og campingvogn
 • Pakk fornuftig, fordel vekten og sikre lasten
 • Ha nødvendig utstyr som refleksvest, varseltrekant og førstehjelpssett lett tilgjengelig

Synes du det er vanskelig å sjekke bilen selv?

Bruk Agrol-tilbudet på Ferieklar bil til kr 395 gjennom Vianor i juni og juli.

 • Ferieklar bil betyr at Vianor gjør en visuell kontroll av bl.a. dekk, motorolje, lys, frontrute, forstilling/understell, bremser, fjærer og støtdempere m.m.
 • I tillegg utfører Vianor en digital mønsterdybdemåling og sjekker lufttrykket i dekkene dine.
 • Det foretas også ladekontroll av bilens startbatteri (gjelder startbatteri – ikke elbil).

Klimaanlegg

På sitt beste kan sommer-Norge by på strålende sol og intens varme. Da er det godt å sette på klimaanlegget og nyte sval og frisk luft inne i bilen. Dersom AC-anlegget ikke lenger blåser kaldt eller du opplever ubehagelig lukt i kupéen, kan det være på tide med en AC-service eller AC-rens.

Dekksjekk

Dekkets kvalitet og tilstand er avgjørende for sikkerheten, uavhengig om du har nye eller gamle dekk. Dekk av høy kvalitet gir deg bedre sikkerhet, særlig når det gjelder bremselengder og vannplaning.

Mønsterdybden er like viktig sommer som vinter

I typisk norsk sommervær, nemlig regnvær, er tilstrekkelig mønsterdybde avgjørende for sikkerheten. Nyere tester viser at bremselengden til et sommerdekk med 2 mm mønsterdybde er over 12 meter lenger enn bremselengden med et nytt dekk. I praksis vil dette si at dekk som fortsatt er lovlige, men under anbefalt mønsterdybde, har tre billengder lenger stopplengde enn litt brukte dekk med 7 mm gjenstående mønsterdybde.

Synes du det er vanskelig å bedømme om mønsterdybden er bra nok, kjør innom ditt nærmeste Vianor servicesenter for en sjekk. Der måler Vianor mønsterdybden raskt og presist med det digitale verktøyet SnapSkan.

For å gjøre det enklere for sjåfører å kontrollere mønsterdybden selv har Nokian Tyres utviklet slitasjeindikator og vannplaningsvarsler. Slitasjeindikatoren er tall på dekkbanene som viser mønsterdybden i millimeter, slik at du vet om dekket er sikkert eller ikke. I tillegg har dekket en vannplaningsvarsler som viser når risikoen for vannplaning øker. Midt på mønsteret finnes et dråpesymbol som forsvinner når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter.

Sjekk lufttrykk

Riktig lufttrykk er viktig fordi det reduserer dekkslitasje og rullemotstand betydelig. Hva som er riktig lufttrykk for din bil, finner du i brukerhåndboken som fulgte med bilen. Husk at lufttrykket påvirkes av temperaturen. Når det blir kaldt synker lufttrykket, og når det blir varmt vil det øke.

Dekkenes lufttrykk bør alltid måles på kalde dekk, ettersom kjøring varmer opp dekkene. Hvor du foretar målingen kan også påvirke resultatet. I en varm garasje kan temperaturen være 30 ˚C høyere enn ute, eller omvendt, om du sjekker dekkene i en kjølig hall på en varm sommerdag. Lufttrykket inne vil da være for lavt eller høyt i forhold til temperaturen ute.

Pakk fornuftig

Bilen kan fort bli fullpakket når hele familien skal på tur. Sørg for å pakke riktig og fornuftig, både av praktiske og sikkerhetsmessige grunner.

Hvor i bilen vekten er fordelt, er viktig for din kjøreglede og passasjerenes sikkerhet. Sjekk maksvekten for bilen din, slik at du vet hvor mye den kan lastes med. Fordel vekten av all bagasjen på midten ved å pakke de tyngste veskene så langt frem i bagasjerommet som mulig. Legg bagasjen mot sidene og seteryggen i bagasjerommet, og bruk festekroker om du har.

Unngå å ha løse gjenstander liggende inne i bilen, på hattehyllen eller i baksetet. Bruker du takstativ eller takboks, forsikre deg om at lasten er ordentlig fastspent, og ikke overskrider bilens tillatte takvekt.

Sjekk sikt, væsker og motorolje

Sikre god sikt og vask bilrutene innvendig før avreise. Slik unngår du merker og film på frontruten som forstyrrer og reduserer sikten i varierende vær og lysforhold. Ha nok spylevæske på beholderen og ta gjerne med en ekstra kanne. Er det lenge siden vindusviskerne ble inspisert eller skiftet, bør du gi dem en kjapp kontroll – de må naturlig nok skiftes ut fra tid til annen.

Sørg for at bilen har nok og riktig kjølevæske. God og riktig blandet kjølevæske øker motorens koketemperatur til opp mot 134 grader.

Sjekk motoroljen ved å peile og etterfylle ved behov. Oljen smører, kjøler og renser motoren, husk derfor å skifte denne på anbefalt intervall – gjerne årlig – og kontroller nivå før du legger ut på langtur.

Kontroller lys

Ta deg tid til å sjekke at lysene på bilen fungerer før avreise. På moderne biler skal du få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått, men det er uansett lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset. Skal du ha med tilhenger, campingvogn eller sykkelstativ, sjekk at blinklys og bremselysene fungerer overalt og er synlige.

Nødvendig utstyr

Sørg for å ha varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig, slik at du ikke må pakke ut hele bilen for å finne det ved behov. En nødpakke med vann, startkabler, lommelykt og utstyr for å skifte hjul bør være tilgjengelig. Ha også et førstehjelpssett lett tilgjengelig.

Reservedekk

Ifølge NAF er punkteringer en av de vanligste årsakene til at biler blir stående fast i trafikken. Før var det standard med jekk og reservehjul i bilen, men flere bilprodusenter har byttet ut det med punkteringsvæske og kompressor. På nyere biler har ekstra hjul blitt nedprioritert på bekostning av plass og design. De har ofte et mindre dekk av mini-typen, som har flere kjørebegrensninger.

Husk at et reservehjul er beregnet for begrenset bruk, og kun for å få deg frem til nærmeste verksted. Har du ikke testet jekken før, kan det være lurt å sette seg inn i hvordan den fungerer før et potensielt uhell skjer. Har du verken reservehjul eller punkteringsutstyr, er du avhengig av veihjelp ved en punktering.

Bruk Agrol-tilbudet hos Vianor på Ferieklar bil til kun kr 395 i juni og juli.

God tur

Les mer om disse tjenestene hos Vianor