Er du flink til å bruke vernebrille og passe på synet ditt?

Driver du med byggeprosjekter eller vedlikehold av gård og skog er det fort gjort å få skadelig støv, gass, splinter og annen rusk på øyet. Med en vernebrille kan du enkelt beskytte øynene dine og være føre var.
Er du flink til å bruke vernebrille og passe på synet ditt?
Hjem og fritid

Brilleland – tilbud på briller, linser og solbriller med styrke

Synet er vår viktigste sans og trenger å bli tatt vare på. Spesielt under fysisk arbeid på en gård eller i skogen, der det fort kan dukke opp situasjoner der øynene kan ta skade.

At det kan gå galt uten vernebriller har «Snekker-Niklas» fått erfare. Da var det godt å finne ut at Brilleland har et stort utvalg med verneriller, både med og uten styrke.

Vernebriller og øyeskade

Skadelige objekter på øyet, som eksempelvis flis fra sag, sandkorn, slipestøv og partikler fra slipemaskin, er ifølge Norsk Legemiddelhåndbok, ofte årsaken til at personer må til legevakten i Norge. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at nærmere 25 000 personer ble behandlet for øyeskader i 2019.

I Lillestrøm utenfor Oslo har Niklas Nygaard dreisen på hammeren i det han bestemt slår spikeren ned i en planke.

– Da jeg jobbet som tømrer på heltid hadde jeg alltid noe støv eller rusk på øyet, forteller han.

Vernebriller beskytter mer

Vernebriller er en brilletype som beskytter øynene mer enn en vanlig brille. Materiale i vernebrillen er mer robust og glassene er bedre herdet, slik at de tåler mer. I tillegg er formen på brillen mer krummet. Niklas forteller at utvalget av vernebriller gjerne består av gjennomsiktige plastbriller i forskjellige former. Han er positivt overrasket over det store utvalget innfatninger som Brilleland har.

– Jeg har lett etter noen som har en litt bedre passform og som ser ut som vanlige briller, sier Niklas.

Har du først begynt å bruke vernebriller blir det fort en del av arbeidsutstyret.

Du kan få vernebriller med og uten styrke. En vernebrille med styrke gir to fordeler: De beskytter øynene dine i utsatte arbeidsmiljøer og gjør det enklere å kvalitetssikre arbeidet med et optimalt syn.

– Jeg har sett flere som kun bruker vanlige briller som beskyttelse, eller bruker en vanlig brille under vernebrillen. Da sitter ikke vernebrillen så tett på ansiktet som den burde. Det jeg synes er viktig med en vernebrille, er at du ikke skal merke at du har den på. I tillegg må den sitte godt slik at den ikke faller av og selvfølgelig må du se klart gjennom den. Vi jobber jo på millimeteren, smiler Snekker-Niklas.

Det er viktig å tenke sikkerhet på arbeidsplassen og i hobbysammenheng, og vernebriller er en av de tingene jeg alltid har med meg.

Niklas Nygaard, tømrer

Havnet på legevakten med flis i øyet

Niklas har jobbet som tømrer siden 2009, men tar i dag snekkeroppdrag mer på hobbybasis. I tillegg deler han videoer og oppskrifter på gjør det selv snekkerprosjekter på sin Instagram-konto «Snekkerniklas».

– Det er viktig å tenke sikkerhet på arbeidsplassen og i hobbysammenheng, og vernebriller er en av de tingene jeg alltid har med meg, sier Niklas.

For noen år siden fikk Niklas en flis på øyet og måtte kjøres til legevakten. Han klarte ikke å holde øyet oppe og det rant tårer hele tiden.

– Jeg fikk bedøvelse i øyet og legen pirket ut flisen. Dette kunne jo vært unngått om jeg hadde hatt på meg vernebriller, sier han før han løfter en lang planke opp på skulderen.

Skap et trygt arbeidsmiljø

Driver du ditt eget firma har du ansvar for å ivareta sikkerheten og her kommer blant annet vernebriller inn. Og til egne prosjekter utenfor arbeidsplassen må vi selv ta ansvar. Snekker-Niklas forteller at det er viktig å tenke sikkerhet, og spesielt hvis man er litt uerfaren.

– Som tømrer vet jeg hvordan jeg skal plassere meg foran en sag for å unngå at det spruter i øynene. Men i utgangspunktet vil jeg anbefale alle å bruke vernebriller så mye som mulig når man jobber med håndverk, sier han før den elektriske sagen skjærer seg gjennom en planke og sagflisen spruter opp rundt han.

Fire tips til verktøykassen fra Snekker-Niklas

  • Vernebriller
  • Hørselsvern
  • Maske om det er mye støv
  • Hansker hvis du skal drive med skarpe gjenstander

Les mer om Briller for ditt behov.

Husk at du får Agrol-rabatt på vernebrille med styrke hos Brilleland.