Er taket ditt en potensiell gullgruve?

På norske gårder er det mange store takflater. Med dagens strømpriser er solceller på taket en gullgruve, som kan gi betydelige besparelser på strømregningen.
Er taket ditt en potensiell gullgruve?
Strøm

Fjordkraft – spar penger på strøm og solenergi

Har du vurdert solceller, men er usikker på kostnadene? Med Fjordkrafts nye solkart kan også bedrifter sjekke taket og få et uforpliktende tilbud på solceller.

Enkelt og uforpliktende å sjekke

-Du søker bare opp adressen din i solkartet, og så finner solkartet taket og beregner hvor mange solcellepanel du har plass til. Basert på antall panel og solforhold får du et estimat for årlig produksjon. Deretter velger du hvilken type panel du ønsker, og får en estimert pris, forteller Magnus Bakken, som er leder for klimasmarte tjenester i Fjordkraft. – Dermed får du raskt en oversikt over kostnader og mulig inntjening gjennom reduserte strømkostnader.

– Selv om solkartet er et veldig godt verktøy, så er det viktig å presisere at beregninger for antall paneler er et estimat. Det kan være ting som solkartet ikke registrerer. Når du har fått en estimert pris anbefaler vi derfor at du fyller ut din kontaktinformasjon, og sender det inn til oss. Vi tar da kontakt med deg, og avklarer eventuelle usikkerheter. Deretter får du et uforpliktende tilbud og en mulig leveringstid.

Fjordkraft hjelper deg gjennom hele prosessen

Levetiden for et solcelleanlegg er beregnet til 30 år. Med dagens strømpriser er nedbetalingstiden på solcelleanlegg halvert sammenlignet med for et par år siden. Landbruket har i tillegg gode støtteordninger gjennom Innovasjon Norge for kjøp av solcelleanlegg.

-Vi hjelper deg selvsagt med søknaden, slik at du får den støtten du har rett på, forteller Magnus Bakken. – Et solcelleanlegg er en stor og varig investering, og når du kjøper solcelleanlegg fra oss, skal du føle deg trygg på at du blir ivaretatt gjennom hele prosessen, fra planlegging til drift og vedlikehold.

Siden strøm ikke lagres, vil du mest sannsynlig få dager der du produserer med enn du klarer å bruke. – Denne strømmen forsvinner ikke ut i intet, men sendes tilbake til strømnettet. Vi oppretter en såkalt plussavtale knyttet til strømavtalen din, og kjøper overskuddsstrømmen til en fastlagt pris. Dette trekkes fra på strømregningen din hver måned, forklarer Magnus Bakken.

Solceller er ekstra gunstig for landbruket

I tillegg til at landbruket har store takflater, har det også et forbruksmønster som gjør solcelleanlegg ekstra gunstig. Mens mange bransjer bruker mest strøm om vinteren, har mange bønder store kostnader knyttet til kjøling om sommeren. Per Odd Gjestvang på Vang gård har denne utfordringen.

Vi vurderer solceller i forhold til kjølelageret. Gården ligger slik til at vi ikke har sol i desember og januar, men på sommeren er det gode forhold. Solceller kan derfor være nyttig for å redusere kostnadene knyttet til kjølingen, spesielt dersom strømprisene holder seg høye i denne årstiden også.

Solceller – et synlig bevis på bærekraft

En som allerede har solcelleanlegg fra Fjordkraft, er Skarstad gartneri og gårdsbutikk. Anette Skarstad vektlegger også bærekraft som en viktig faktor for investeringen.

-For oss er det viktig å ta del i det grønne skiftet, og tenke bærekraft der vi kan. Vi bruker for eksempel ingen sprøytemidler i veksthusene, og har humler som sørger for pollineringen. Drivhusene våre trenger masse strøm, også på sommeren. Det at strømmen er produsert lokalt fra vårt eget solcelleanlegg tenker vi gir ekstra verdi for kundene våre, forteller Anette Skarstad hos Skarstad Gartneri & Gårdsmarked.

– Dette er en stor investering, men solcellene er et synlig bevis på at vi tenker bærekraft i praksis. Det er ikke noe vi bare snakker om i festtaler. De svarte panelene ser også pene ut, de føles ikke forstyrrende i synsbildet.

Ekstra gode avtaler for deg som er Agrol-bruker

Fjordkraft er Norges største strømleverandør, og gjennom Agrol får du tilgang til ekstra gode strømavtaler fra Fjordkraft. I tillegg får du gode råd om hvordan du kan bruke strøm mest mulig effektivt, og hvilken strømavtale du bør velge.

I dagens marked anbefaler de forvaltningsavtaler, slik Vang gård i saken over har valgt. Her er deler av strømforbruket prissikret ved at Fjordkraft sine kraftforvaltere kjøper gunstige strømkontrakter for fremtidig levering. Dette sikrer en mer forutsigbar strømpris, uten de store svingningene og risikoen som en spotprisavtale gir.

Les mer om strømavtalene og kontakt Fjordkraft for en uforpliktende prat