Fire grunner til å velge gode sommerdekk

Selv om kjøreopplevelsen på snøfrie veier kan gi følelsen av full kontroll med veigrepet, er dekkene dine en like viktig del av trafikksikkerheten uansett årstid, og med gode sommerdekk vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig.
Fire grunner til å velge gode sommerdekk
Dekk og verksted

Vianor – rabatt på dekk og bilservice

Gjør bilen klar til sommeren og få med deg disse dekktipsene fra Vianor.

1. Sommerdekk stopper raskere på vått føre

Piggfrie vinterdekk er ikke synonymt med helårsdekk. Moderne vinterdekk både med og uten pigger er designet for å fungere godt på snø, is, slaps og moderat regn i kaldere temperaturer, men når det gjelder regnvåte sommerveier er sommerdekk langt overlegne. Forskjellen i bremselengde mellom et slitt piggfritt vinterdekk og et sommerdekk i god stand på en våt veibane, er over 12 meter fra en hastighet på 80 km/t *. Det er over to lengder av en bil, og utgjør en stor forskjell når du må stoppe brått for å unngå å treffe en hindring på veien.

2. Sommerdekk forhindrer vannplaning

Vannplaning er et farlig fenomen, der dekket mister kontakten med veien når det kommer for mye vann mellom overflaten og dekkbanen. Resultatet kan være en ukontrollerbar skrens, der sjåføren ikke kan gjøre annet enn å håpe på det beste.

Vinterdekk kan være utmerket når det gjelder planing på slaps, men er ikke noe som matcher sommerdekkenes evne til å takle situasjonen når du kjører inn i masse dypt vann. Mens et sommerdekk kan tåle en hastighet på over 80 km/t på en våt vei før vannplaning, vil et slitt piggfritt vinterdekk gli ut av kontroll med 60 km/t *.

3. Sommerdekk gjør kjøringen mer komfortabel og presis

Selv om begge kan virke svært like, er sommer- og vinterdekk vesentlig forskjellige. I vinterdekk er alt fra slitebane til mykere gummiblanding laget for å gjøre kjøringen trygg under kaldere forhold. Ikke bare vil de fungere dårlig om sommeren, men de varme veiflatene vår og sommer vil også gjøre at dekkene slites raskere. Dermed mister de sine sikkerhetsegenskaper for vinterføre til neste sesong.

Sommerdekk er derimot designet for å gi sikkerhet og komfort for sommerkjøring. Varme gater og varme motorveier som er skadelig for vinterdekk, er det naturlige underlaget for sommerdekk. De vil gi en enkel tur med presis håndtering, og rask respons ved sving på rattet. Dette gjør ikke bare kjøringen mer behagelig, men er også tryggere i situasjoner hvor du må manøvrere skarpt for å unngå noe på veien.

4. Dekkenes tilstand og kvalitet er viktige sikkerhetsfaktorer

Når det gjelder bytte av dekk, garanterer ikke det å sette på hva som helst under bilen tryggere kjøring. Før du bytter til sommerdekk, er det viktig å sjekke tilstanden. Hvis de har en mønsterdybde på mindre enn 4 mm, er det lurt å vurdere å kjøpe nye dekk. Med mønsterdybde på under 4 mm, er ikke dekkene lenger like trygge når de møter vått føre.

Det er også viktig å sjekke dekkene for ujevn slitasje, og for kutt eller rifter før du kjører – ikke bruk noe som ser skadet ut. Dekk skal heller ikke brukes om de er over 10 år gamle, eller har blitt brukt i mer enn 6 år. Når du kjøper sommerdekk av høy kvalitet til sommeren og Premium vinterdekk for vintermånedene, vil du få optimal sikkerhet i lang tid.

Premium dekk gir tryggere kjøreegenskaper, og har stor påvirkning på kjørekomfort, dekkenes levetid og drivstofforbruk. Selv om kvalitetsdekk og billigdekk ser like ut, kan en både se og kjenne forskjellen i trafikken. Premium dekk bruker gummiblandinger av høy kvalitet, som sørger for at dekkene fungerer som de skal under alle slags forhold, og over et stort temperaturområde.

Skift trygt til sommerdekk hos Vianor

Vianor serviceverksteder har iverksatt tiltak for å sikre at kundene trygt kan besøke verkstedet også i disse dager. Vianor tilbyr kontaktfri betaling på avdelingene, og du kan også handle produkter og bestille service på nett.