Fungerer solcellepanel ved lave temperaturer?

Vi kan ikke sammenligne oss med middelhavslandene når det gjelder soltilgang eller vintertemperaturer. Men visste du at solcellepanel fungerer best ved lave temperaturer?
Fungerer solcellepanel ved lave temperaturer?
Energi

NTE – spar penger på strøm og solenergi

Ja, solceller fungerer selv om det er kaldt og mørketid

– Heldigvis for oss nordboere er solceller faktisk mer effektive ved lave temperaturer, forteller Håvard Lutdal, prosjektleder for sol i NTE. Dette krever at sola står såpass høyt på himmelen, at du kjenner litt varme i kinnene, og at panelene ikke er dekket med snø.

Allerede i slutten av februar er energien fra sola såpass kraftig, at det begynner å gi et vesentlig bidrag, og holder det gående til ut oktober. En kald, men solrik vinterdag med snø som reflekterer sollyset, kan derfor gi høy ytelse fra solcellene.

Snø er ingen hindring 

Kommer det snø, vil solcellene fortsatt kunne produsere en viss mengde strøm. Så lenge lyset kommer gjennom snøen, vil et tynt lag med snø bremse, men ikke stoppe, strømproduksjonen. Kommer det mye snø, kan du bruke en kost til å børste bort snøen slik at du sikrer strømproduksjonen.

Anleggene som blir satt opp, er selvfølgelig dimensjonert for å tåle snølast. Og faktisk vil snøen kunne gli lettere av solcellepanelene enn den gjør av taket ditt i dag, fordi de er laget av glass. Den mørke fargen på panelene gjør også at snøen smelter lettere.

Solceller erstatter mye av strømforbruket

Solceller kan altså erstatte en stor del av strømforbruket også i norske husholdninger, typisk omlag 15-20 prosent. Bygger du nytt hus, kan denne prosentandelen øke, siden de nye boligene har et mindre behov for energi og strøm enn eldre bygninger. For driftsbygg og store landbruksbygg kan gevinsten bli langt høyere.

Det er lyset som teller

Heller ikke mørketid er en ødeleggende faktor for solcelleanlegg. Det er mange som tror at solcellepanel kun produserer strøm på sommerhalvåret, men det stemmer altså ikke. Så selv i den mørke tiden av året, er det fortsatt mulig å produsere strøm på dagtid når det er lyst!

Nysgjerrig på mer?

Bruk Agrol-fordelen gjennom NTE og få gratis prosjektering og 5 års ekstra garanti på inverteren til et solcelleanlegget, eller ta en prat med NTE, og få gode råd og veiledning.