Gjør bilen ferieklar og unngå trøbbel underveis

Har du planlagt lange kjøreturer i sommerferien? Stopp litt før du reiser, og følg tipsene Vianor og Matti Morri, leder for teknisk kundeservice i Nokian Tyres, gir deg om sjekk av sommerdekk og bilutstyr til bilen din.
Gjør bilen ferieklar og unngå trøbbel underveis
Dekk og verksted

Vianor – rabatt på dekk og bilservice

1. Generell dekkinspeksjon: mønsterdybde og overflate

Mønsterdybde på dekkene dine bør være på minimum 4 millimeter. Faller mønsterdybden under dette, mister til og med kvalitetsdekk deres yteevne. Dersom dekkets mønster eller sidevegger viser unormale sprekker, flenger eller bulker, rådfør deg med et Vianor verksted.

– Problemet kan være kosmetisk, men en dekkekspert kan fortelle deg om det er en sikkerhetsrisiko, og om det er nødvendig å bytte dekk før en lengre kjøretur, forteller Morri.

2. Kontroller lufttrykket, og pass på å laste bilen riktig

Ferieturer involverer som regel masse utstyr. Tunge laster krever at du laster bilen på riktig måte, samt at du passer på å kontrollere lufttrykket. Når bilen er full bør du øke lufttrykket til maksgrensen. Dette er indikert i bilens brukermanual.

– Når du laster bilen bør du legge de tyngste gjenstandene på bunnen, forklarer han. – Dette holder tyngdepunktet lavt og forbedrer bilens styreevne. Du bør også sikre bagasjen i tilfelle du må bråbremse.

Morri minner deg også på å ta vare på ventilkapslene. – Overraskende nok mangler ofte ventilkapslene. Dette høres kanskje ikke så viktig ut, men uten kapslene kan ventilene samle opp all slags smuss, noe som i sin tur kan føre til problemer. Når ventilen lekker vil lufttrykket synke og dekket vil skape mer varme. Som et resultat vil dekket slites raskere, sier han.

3. Servicetilbud og sikkerhetsutstyr

I løpet av en lang kjøretur er det alltid en fare for at et dekk kan punktere. For å være best mulig forberedt dersom dette skulle skje, bør bilen din være utstyrt med en varseltrekant, hjulkryss, jekk og slepebånd, i tillegg til et ekstradekk i god stand.

Dersom du mangler et reservedekk kan du få assistanse. Nokian Tyres sin Hakka-garanti gir deg 24-timers veiassistanse i tilfelle dekket skulle bli skadet i både Finland, Sverige og Norge.

– En refleksvest er også viktig i mørket og påbudt brukt ved eventuell aktivitet langs veien. Legg den i hanskerommet, slik at du kan ta den på før du går ut av bilen. Jeg anbefaler også at du tar deg tid til å bli kjent med hvordan bilen løftes opp med en jekk. Da slipper du å prøve og feile dersom uhellet plutselig skulle være ute, forklarer Morri videre.

4. Ikke parker campingvognen din i solen

Morri har også et ekstra råd til alle eiere av campingvogner. Ikke forlat campingvognen i solen dersom den skal stå der en stund. Om du absolutt må, presiserer han at det er viktig å beskytte dekkene.

– UV-stråling fra solen vil tørke ut dekkene, noe som bidrar til at de eldes fortere. Som et resultat kan dekkene utvikle dype sprekker, og de kan bli nødt til å måtte byttes ut altfor tidlig, avslutter Morri med – og ønsker deg en god biltur.