– Har ikke tid å kaste bort på dårlig diesel

Med byggeprosjekter på gården og travel innhøsting, har ikke Leif Sverre Løkken tid til motorhavari. Derfor har han alliert seg med den lokale dieselleverandøren, som lett lirer av seg åtte smarte dieseltips.
– Har ikke tid å kaste bort på dårlig diesel

Circle K – ekstra rabatt på anleggsdiesel til våronna

Sola tviholder på sommeren, men kalenderen varsler høst, og på gården til Leif Sverre Løkken i Tynset er det full aktivitet. Inne i fjøset står en gjeng med ungokser og titter likegyldig bort på bonden der han går løs på betonggulvet med et dundrende slagbor.

– Akkurat nå driver jeg og bygger om det gamle båsfjøset mitt for å få plass til ungdyr og kalver. Må prøve å bli ferdig med det før høsten melder seg, forteller Leif Sverre.

Krise med driftsstans

Leif Sverre har melkekyr, med en kvote på 220 tonn, og leverer okseslakt. Snart skal dyra inn i nytt robotfjøs. Samtidig skal han få unna siste slåtten og gjøre alt klart til vinteren. Traktoren går med andre ord konstant i disse dager.

– Det verste som kan skje er jo at maskiner og utstyr ikke fungerer som de skal. Driftsstans er fiende nummer én, så man må passe på å holde utstyret vedlike og fylle på tanken, sier Leif Sverre.

Etter å ha jobbet på landbruksverksted vet Leif Sverre en del om driftsstans som skyldes dieselkvalitet. Derfor er han nøye på det han fyller på traktoren, og har lenge holdt seg til den lokale leverandøren Grøtting Olje, som leverer diesel fra Circle K.

– Jeg har brukt Circle K som leverandør på diesel i alle år, og enda ikke opplevd å få dårlig diesel. Jeg har et veldig godt samarbeid med den lokale leverandøren, forteller Leif Sverre.

Sparer penger på gode Agrol-avtaler

For å spare penger bruker Leif Sverre fordelsprogrammet Agrol, og nyter godt av flere rabattavtaler, deriblant diesel.

– Med Agrol-avtalen fyller jeg opp gårdstanken med diesel fra Grøtting og Circle K, og jeg sparer litt på innkjøp av dekk og batterier og slike ting. Ved å spare noen kroner kan du slippe å tjene noen ekstra, og dermed kanskje springe littegrann saktere, smiler bonden.

Jeg har brukt Circle K som leverandør i alle år og enda ikke opplevd å få dårlig diesel.

Leif Sverre Løkken, bonde

Overgang til vinterdiesel

Inn på tunet, ledsaget av en stor støvsky, ankommer en tankbil fra Grøtting Olje. Lars Kristoffersen stiger ut og slår av en prat. Et tema på høsten er overgangen til vinterdiesel, og Leif Sverre er opptatt av at den skal komme i rett tid, siden vinteren kommer tidlig i disse traktene.

– Har man igjen en skvett med vinterdiesel på våren så er det ikke noe problem å bruke den, mens sommerdiesel om vinteren fungerer ikke så bra, sier Lars og gjør seg klar til å fylle tanken.

Enn så lenge går det i sommerdiesel, og Leif Sverre vet det er kvalitet han får på tanken.

– Jeg har ikke tid å kaste bort tid på dårlig diesel. Grøtting og Circle K har bra kompetanse og jeg får svar på de spørsmål jeg har, og hva slags kvalitet de kan levere. For oss som bor oppi Nord-Østerdalen så er det jo viktig når vi får overgangsdiesel og når vi får ekte vinterdiesel og slike ting. Vi må vite hva vi har på tanken så vi kan gå vinteren trygt i møte, avslutter bonden før han forsvinner opp i traktoren.

Det er ennå noen arbeidstimer igjen denne solfylte høstdagen, og rundballepressa venter.

8 tips for dieselhygiene

For å unngå driftsstans og motortrøbbel gir Grøtting Olje og Circle K deg følgende tips til god dieselhygiene.

 1. Tankkvalitet
  En dieseltank av god kvalitet forebygger kondens. Gamle ståltanker er mer eksponert for sollys og temperaturskifte enn en plasttank.
 2. Dieselfilter
  For å unngå kondens bør du bruke vann- og partikkelfilter. Det absorberer vann og filtrerer alle partikler ned mot 10 mikron. Det monteres mellom pumpe og fylleslange.
 3. Vannpeiling
  Du kan sjekke om du har vann på dieseltanken ved hjelp av peilepasta. Smør pasta på en peilepinne og slipp den på bunn av tanken. Hvis det er vann på tanken blir pastaen farget rosa.
 4. Dieseldyr
  Dieseldyr er alger som vokser i sjiktet mellom vann og diesel nederst i tanken. For å unngå dette bør du rengjøre tanken minst hvert 3. år.
 5. Miljø
  Kjøp godkjent tank med dobbel vegg.
 6. Plassering
  Sett opp en barriere, f.eks. betongelementer rundt tanken, for å hindre påkjørsel og skade på tanken.
 7. Volum
  Tenk på volumet du bestiller, særlig på høsten. Da sitter du ikke igjen med sommerdiesel på tanken om vinteren.
 8. Dieselkvalitet
  Diesel fra Circle K har forbrenningsforbedrende tilsetninger som gir lavere forbruk og renere forbrenning. Den forhindrer dannelse av korrosjon i drivstoffsystemet, forhindrer vannseparasjon og gir bedre startegenskaper når motoren er kald.