Husk filterbytte på dieselpumpa

Økonomi for bonden handler ikke bare om rimelig diesel, men å opprettholde kvaliteten på dieselen når den lagres. Har du for eksempel husket å bytte pumpefilter?
Husk filterbytte på dieselpumpa
Drivstoff og lading

Circle K – rabatt på anleggsdiesel

– Traktorene går vel 3-400 timer i våronna, så det går med en del diesel, forteller gårdbruker Bernt Løwe i Larvik.

Bernt har to dieseltanker, og har nettopp bestilt mer diesel fra Circle K-distributør Asbjørn Næss Transport. Med Agrol-avtalen får han rabatt på diesel.

– Jeg har et veldig godt forhold til Asbjørn Næss. Ringer jeg, så er de her og fyller neste dag. De er gode på service, dessuten er de med Agrol-rabatten konkurransedyktige på pris, opplever Bernt.

Dieseltanken krever vedlikehold

Transportør Tor Helge Eriksen rygger opp bak låven på Løve gård, der dieseltanken står, trykker på displayet og starter pumpa. Etter tankingen blir det en prat om vedlikehold av dieseltanken.

Økonomi for bonden handler ikke bare om rimelig diesel, men at kvaliteten opprettholdes når dieselen lagres. Smuss og kondens i dieseltanken kan gi kostbare konsekvenser, og for Bernt sin del er det på tide å bytte pumpefilteret.

Vi anbefaler å bytte filter én gang i året. Å kjøre uten filter på dieselpumpa er dømt til å mislykkes.

Tor Helge Eriksen, Circle K distributør Asbjørn Næss

Ren diesel til ømfintlige motorer

– Vi anbefaler å bytte filter én gang i året. Å kjøre uten filter på dieselpumpa er dømt til å mislykkes. Dagens moderne motorer krever veldig ren diesel og filteret tar også bort vannet. Så det å tenke at man sparer penger på å droppe filterbytte, er bare å be om trøbbel, sier Tor Helge Eriksen.

Tor Helge har tatt med seg nytt filter til Bernt. Selve utskiftingen er enkel, så det fikser bonden selv. I tillegg er det viktig å sjekke dieseltanken årlig. Ved å titte ned i tanken med en lommelykt kan du se om det er smuss eller rust som bør fjernes.

Råd om diesel og lagring

Per Ivar Sagen i Circle K har landbruk som fagfelt, og gir oss flere gode råd. I tillegg anbefaler han å skaffe seg en mobil dieseltank, slik som Bernt har gjort.

  • Dagens Moderne traktorer og maskiner er ømfintlige for smuss og kondensvann i dieselen.
  • Kvaliteten på dieselen forringes hvis lagringsforholdene er dårlige.
  • Ha rutine på å kontrollere dieseltanken én gang i året.
  • Kontrollen kan bonden utføre selv, ved å inspisere tanken utvendig og innvendig.
  • Titt ned i tanken med lommelykt for å se etter smuss og rust.
  • En ny dieseltank bør kontrolleres etter ti år, deretter bør den kontrolleres rengjøres hvert femte år.
  • Pumpefilteret på tanken bør byttes én gang i året.
  • Det kan være smart å investere i en mobil tank som lett kan fraktes dit maskinene er, og den kan fylles på nærmeste Circle K stasjon med Agricard.

Bruker transporttank

Bernt har en nedgravd dieseltank på 6 000 liter og en 2 500 liters overgrunnstank. I tillegg har han en 400 liters transporttank med pumpe.

– Transporttanken fyller jeg opp fra dieseltanken, setter den på gaffelen, og kjører den ut på åkeren, så det er praktisk, forteller Bernt.

Mobile tanker er å få kjøpt i flere størrelser og varianter og kan også fylles direkte på Circle Ks stasjoner, med Agrol-rabatt ved bruk av Agricard.