Hva gjør du med skjermtrøtte øyne?
Blir øynene dine stadig mer trøtte og anstrengte, fordi du sitter timevis klistret til skjermen? Det ubehaget er både et kortvarig problem du kan gjøre noe med, og en mulig bakenforliggende årsak som bør behandles.
Den digitale hverdagen er på mange vis fantastisk, men skaper også en del trøbbel for synet. Øynene våre henger ikke helt med i den raske utviklingen, og utsettes for mer nærarbeid enn hva de er skapt for.
En konsekvens av dette er Computer Vision Syndrome (CVS), som innebærer at øynene blir anstrengte etter langvarig skjermtid.
Timevis foran skjermen
De fleste arbeidsaktive i Norge jobber daglig foran en skjerm, og mange nesten hele arbeidsdagen. Men skjermtiden slutter oftest ikke når kontorlyset slukkes. Vi dykker nysgjerrige og hodestups ned i en mobil, ipad eller laptop for å henge med på sosiale medier og nyheter, handle på nett, spille eller lære noe nytt.
De fleste av oss tenker ikke på hvor ofte og lenge vi titter intenst på diverse skjermer. Mange ville nok blitt skremt over sin egen skjermtid, og kanskje motivert til å bryte et mønster.
Utfordringer for øynene
Å fokusere blikket på noe som er på nært hold, er i seg selv mer anstrengende for øyet og synet enn å fokusere på det som er langt borte. Årsaken er at musklene i øyet må jobbe hardere for å beholde bildet skarpt når noe er nært.
Hyppig jobbing foran en skjerm er ekstra anstrengende, fordi skjermen er en lyskilde og på grunn av refleksjoner fra skjermen. I tillegg fokuserer vi lenger og blinker mindre foran en skjerm, enn vi gjør i ellers det daglige. Alt dette bidrar til at øynene etter hvert gir deg varselsignaler om at dette ikke er bra.
Vær oppmerksom på symptomene
Vanlige symptomer på Computer Vision Syndrome er trøtte og anstrengte øyne, problemer med å fokusere, hodepine, tåkete syn og stramme nakkemuskler. I mange tilfeller opphører eller minsker problemene når øynene får hvile.
Fire tips for å forhindre skjermtrøtte øyne
For kortvarige problemer, gjør disse enkle grepene og vær mer snill med øynene dine.
- Ta regelmessige pauser i arbeidet foran skjerm
Ta gjerne to (eller flere) fem-minutters pauser i timen. Hent vann, gå litt omkring, strekk på kroppen eller småprat med en i nærheten. Da gir du øynene dine en liten hvil. - 20-20-20 regelen gir viktige mikropauser
Å titte på noe på lenger avstand, er mindre anstrengende for øynene enn å titte på noe på nært hold. Bruk gjerne 20-20-20-regelen. Den innebærer at du for hvert 20. minutt titter bort på noe ca. 20 meter bort i 20 sekunder. Da får øynene dine en rask mikrohvil mellom tøffe arbeidsøkter foran skjermen. - Bruk god belysning – men unngå refleksjoner
Det er mer behagelig for øynene om det er store lyskildeforskjeller mellom skjermen og annet rundt deg. Rommet du er i bør ha godt lys, og skjermens lys bør passe med lysstyrken i omgivelsene. Pass også på at lys fra omgivelsene ikke reflekteres i skjermen din. - Finn optimal avstand mellom ansiktet og skjermen
Pass på at avstanden mellom øyet og skjermen er mellom 50 og 80 centimeter. Det skal selvsagt fortsatt være behagelig å lese på skjermen, så i noen tilfeller kan det hjelpe med en større skjerm eller å øke skriftstørrelsen. Husk også at høyden på skjermen bør være plassert slik at blikket rettes noe nedover når du jobber.
Når bør jeg søke behandling?
Dersom problemene ikke minsker eller går over når du lar øynene hvile, kan det være andre bakenforliggende årsaker til problemet. Det kan være du har en ukorrigert synsfeil eller et samsynsproblem som trenger behandling. Dersom disse små tipsene ikke hjelper deg, er rådet å ta kontakt med en Memira øyeklinikk for en nærmere undersøkelse.