Nå lønner det seg å skifte til LED-belysning

Sammenlignet med tradisjonell halogenbelysning, kan du spare opptil 80 prosent av energikostnadene med LED-belysning. LED kommer til å ta over alle lyskilder, og LED-lys til inne- og utebruk er både fint og energibesparende.
Nå lønner det seg å skifte til LED-belysning
Elektro

Elektroimportøren – spesialrabatt på elektromateriell

Med opptil 50 000 timer levetid og liten lystilbakegang i løpet av levetiden er Alfa LED blant de beste på markedet, ifølge Elektroimportøren. 50 000 timer tilsvarer 15 til 20 års normalt bruk for en gjennomsnittsfamilie.

3 gode grunner til å skifte til LED-lys

I en tid der tradisjonelle glødelamper er forbudt og halogen skal fases ut, er det eneste reelle alternativet «Light Emitting Diodes», også kjent som LED.

LED-pærer har mange gode egenskaper andre alternativer mangler. De er utrolig energisparende og gir samme lysmengde til en brøkdel av strømforbruket. Lav varmeutvikling gjør at LED-lampen ikke brenner støv og er mer barnevennlig. Halogenpærer er veldig skjøre, mens LED er upåvirket av støt.

LED-lys gir flere fordeler

 1. Mange unngår LED-pæren fordi de ikke tror at den kan dimmes. Det stemmer ikke. De fleste LED-lamper kan dimmes, men det er viktig å passe på at pæren matcher dimmeren. Spør i butikken om hvilken dimmer som passer til pæren din.
 2. Nå har det kommet en ny generasjon LED-pærer som gir korrekt lys- og fargetemperatur. Generelt ved dimming av LED vil fargetemperaturen kelvin (K) være lik på fullstyrke som på den laveste lysstyrken. Nå kan du kjøpe LED-pærer som skifter fargetemperatur ved dimming – og dermed gir deg den stemningen du har savnet med LED-lys!
 3. LED avgir ikke varme, og derfor slipper du unødig oppheting i rommet. LED-pærer bruker energien sin til lys.

Glem watt, nå er det lumen som gjelder

Vi er vant til å se watt som en referanse på hvor sterkt pæren lyser. Men watt forteller egentlig ingenting om hvor mye lys produktet avgir, den sier derimot hvor mye energi lyskilden bruker.

Lumen (lm) er tallet du skal se på hvis du lurer på hvor mye lys pæren gir.

En sammenligning mellom watt og lumen:

 • Glødepærer
 • 40 Watt – ca. 410-470 lm
 • 60 Watt – ca. 700-810 lm
 • Halogen downlightspærer – 230 volt
 • 35 Watt – ca. 180 lm
 • 50 Watt – ca. 300 lm
 • Halogen downlightspærer – 12 volt
 • 35 Watt – ca. 300 lm
 • 50 Watt – ca. 540 lm


LED-pærer varer lenge, men pass på. Selv om det står 20 000 timer varighet så vil den ha et gradvis kvalitetsfall. Etter endt angitt levetid vil LED fortsatt lyse, men langt ifra så sterkt som den gjorde da den var ny.

Hvor bør du bruke LED?

Overalt – er svaret fra ekspertene. LED vil ta over alle lyskilder vi har i dag. Men i og med at de moderne pærene kommer med forskjellig fargegjengivelse og lysstyrke, så er det viktig å lyssette etter bruksområde. Sminker du deg i speilet på badet er det viktig med riktig lys.

I stua vil du kanskje ha en pære som gir god atmosfære, i tillegg godt arbeidslys. Husk allikevel viktigheten av å ha dimmer, slik at du lettere kan justere lyset i forhold til bruken.