Slik ble Ingar kvitt alderssynet hos Memira

Et linsebytte korrigerer alderssynet på en trygg og enkel måte, men beslutningen bak kan være krevende. Ingar Orud anbefaler allikevel andre å korrigere synet, slik han gjorde hos Memira.
Slik ble Ingar kvitt alderssynet hos Memira
Hjem og fritid

Memira – spar penger på øyelaser og linsebytte

En januardag er Ingar Orud på vei fra Halden til Oslo. Mens kuldegradene biter seg fast og vinteren ligner et postkort, legger Ingar mest merke til en kriblende forventning i magen. Et lite inngrep vil gjøre at han kommer hjem som en brillefri mann.

Ingar Orud er byggteknisk konsulent i Halden kommune og oppvokst på gård. Som medlem av Bondelaget har han også tilgang til fordelene i Agrol.

At han oppdaget Agrol-rabatten på synskorrigering hos Memira var både tilfeldig og et lykketreff. Da var han kommet til punktet der han var lei av både alderssyn og brillebruk.

Mye å holde styr på

Tre par briller med forskjellige styrker – arbeidsbrille, lesebrille og allbruksbrille. Det ble klønete for Ingar å sjonglere i hverdagen. Han ler når han beskriver komiske situasjoner, han tror andre kjenner igjen.

– Innimellom kunne jeg sette to briller på hodet og ha en på. Jeg har ergret meg over å miste brillene, være på letejakt, eller at de falt av i utide. Brillen jeg gikk mest med fungerte ikke på nært hold, og da var det på’n igjen med annen brille.

En gradvis utvikling

Ingar merket at alderssynet kom snikende fra han var 40 til nå 52 år. Etter å ha prøvd progressive linser og briller gjennom noen år, uten at det fungerte, gikk han trøtt. Brillene ble mer en brysom venn enn en god kompis – for å kunne lese, kjøre bil eller drive med finmekanikk. Da begynte han å lete etter andre muligheter.

Alderssyn

Alderssynet er en naturlig utvikling etter 40-årsalderen, som resulterer i at du ser dårligere og mer uklart på nært hold. Årsaken er at linsen i øyet stivner og gradvis mister evnen til å omstille og fokusere synet til nært hold. En måte å slippe briller eller linser på er å ta en synskorrigerende operasjon – et linsebytte. Enkelt forklart byttes den etter hvert slitte linsen du har på øyet med en kunstig og frisk linse, og vipps ser du skarpt og klart. Et linsebytte kan også korrigere en synsfeil.

Den som leter finner

Ingar hadde ikke noe kunnskap om synskorrigering eller linsebytte fra før, og forteller med et lunt flir og selvfølgelighet:

– Jeg leste meg opp på Google, det er jo sånn vi gjør, og det fungerer. Memira-klinikken dukket tidlig opp, og etter å ha lest mye, tenkte jeg at det var et sikkert og fornuftig valg.

Etter kort tid gjennomførte han en synsundersøkelse hos Memira. Den avdekket at tilstanden på øynene hans var ideelle til å gjøre et linsebytte. Så langt var han trygg. Men små stikk av bekymringstanker banket allikevel på.

Skal, skal ikke …

Ingar jobber med byggfag og er vant til å vurdere risiko, kvalitetssikre og sjekke detaljer. Det ble nyttig når han leste seg opp på linsebytte.

– Det var det jeg brukte litt tid på rett og slett – veie risikoen opp mot fordelene. Det var like før jeg bestilte flere ganger. Egentlig hadde jeg bestemt meg, men ikke fått ut fingeren – for å bruke det rette begrepet.

Tok sats og brukte Agrol-tilbudet

Det var en godprat med broren før jul som ga Ingar det siste dyttet han trengte for å bestille en time hos Memira i Oslo. At Memira samtidig hadde et Agrol-tilbud, gjorde valget lettere.

– Det var litt tilfeldig at jeg fanget opp Agrol-avtalen med Memira, og det hjalp. Da tok jeg sats – for jeg gruet meg jo, det er lov å si det – at jeg gruet meg til inngrepet. Det er nok det som holdt meg igjen.

Linsebytte hos Memira

Hos Memira blir Ingar tatt godt imot. Han får forklart hendelsesforløpet, og er ellers forberedt på det som skal skje. En linsebytteoperasjon er et ukomplisert og raskt inngrep, og tar ca. 15 minutter per øye.

– De la stor vekt på at jeg skulle føle meg trygg og ivaretatt. Under hele operasjonen ble jeg forklart hva som skjedde. Jeg var lokalt bedøvet og kjente lite fysisk. Ferdig operert så jeg litt tåkete, men nok til å kunne gå – lettet og glad. En etterkontroll bekreftet at alt var i orden.

I trygge hender hos Memira, selv om hjertet slår litt fortere. Fagekspertene vet hva de gjør, så dette går bra.

Etter et linsebytte er det alltid en tilpasningsperiode, der hjernen må venne seg til endringen og øyet tilpasse seg den nye linsen. Ingar opplevde en stor bedring ganske raskt.

– Nå kan jeg lese alt på mobilen helt klart, og jeg ser bedre nå enn med de sterke + 3,25 brillene jeg hadde. Bilkjøring fungerer også bra.

Ha en plan

Det kan være lurt å planlegge et linsebytte med andre ting i hverdagen. Ingar valgte å gjøre linsebyttet på vinteren, for å være kanonklar til vårsesongen.

– Jeg tenkte uansett å gjøre operasjonen på vinteren, for da har jeg god tid til å komme meg til sommeren og båtsesongen.

Det er mye Ingar ser frem til å gjøre enklere og mer av uten briller denne våren. Smilet og den gode latteren bekrefter det, mens han lirer av seg flere ting.

– Jeg gleder meg til alt. Snekre, skru, gjøre ting som jeg føler har vært en begrensning i flere år. Nære ting, bruke fingrene og se detaljene.

Spesielt gleder jeg meg til båtsesongen – min største lidenskap. Jobbe med båten, lese kartplotteren med vanlige solbriller og bade uten å miste linser i vannet.

­Som gammel skytter, ser jeg frem til endelig å se hva jeg peker på, og kunne skyte med rifle med åpent sikte igjen. Briller er ikke optimal når du er på jakt.

I tillegg blir det enklere å utføre jobben min. Jeg jobber med byggfag og går mye befaringer, ser på små tegninger og sjekker tekniske detaljer. Da er det utrolig kjekt å se godt.

Nå kan jeg løse alt på mobilen helt klart, og jeg ser bedre nå enn med sterke + 3,25 brillene jeg hadde. Bilkjøring fungerer også bra.

Ingar Orud

God erfaring

Ingar har ærlig fortalt om sine opplevelser. Det er bare noen dager siden inngrepet ble utført, men allikevel naturlig å spørre om han vil anbefale andre å gjøre et linsebytte.

– Ja, det vil jeg definitivt gjøre. Jeg forventer at det blir bedre når linsen får satt seg fast ordentlig. Det er sånn som det ser ut nå ja, og om tre måneder så vet jeg.

Den neste reisen fra Halden til Memira i Oslo for kontroll, blir helt annerledes enn den første. Vinterlandskapet er fremdeles magisk å se på, og istedenfor å sitte fastlåst i egne tanker og følelser, er det en munter og avslappet mann som nyter turen.

Seks måneder etter

Det er august og spennende å høre hvordan Ingar har det et halvt år etter operasjonen. Reisen med grubling og usikkerhet før han tok steget er blåst av banen, og det han er sikker på er dette:

– Det er deilig å slippe å ta hensyn til synet hele tiden, og jeg kan varmt anbefale en linsebytteoperasjon til andre.

Ingar smiler til dagen uten briller og linser og er fortrolig med at små tilpasninger kan ta inntil ett år. På veien får har tygg og god oppfølging fra Memira.