Slik kjører du økonomisk og velger miljøvennlige dekk

Mens drivstoff- og strømprisene er rekordhøye, kan du kutte kostnader på bilhold. Gjør du små endringer i kjørestil og velger riktige dekk, kan du både spare drivstoff utover høsten og vinteren og bidra til å minimere skadelige CO2-utslipp.
Slik kjører du økonomisk og velger miljøvennlige dekk
Dekk og verksted

Vianor – rabatt på dekk og bilservice

Velkommen til Vianor miljøuker 3. til og med 16. oktober.

Senk rullemotstanden

Første skritt mot bærekraftig, effektiv kjøring er å velge riktige dekk. Dekk med lav rullemotstand bruker mindre drivstoff og bidrar til å lette bilens karbonavtrykk.

– Rullemotstand har stor innvirkning på drivstofforbruket, sier Matti Morri, tekniske kundeservicesjef i Nokian Tyres. – Et dekk med riktig lufttrykk og EU-klassifisering med lav rullemotstand kan spare opptil en halv liter drivstoff per 10. mil sammenlignet med de høyeste klassifiseringene.

90 prosent av Nokian Tyres produkter har de laveste rullemotstand-klassifiseringene, noe som gir store energibesparelser. Høstens piggfrie nyhet Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 er et utmerket alternativ, og kommer i spesialtilpassede utgaver for SUV og elbil. Ta kontakt med Vianor for å finne ut hvilke dekk som har lav rullemotstand.

Fokuser på kjørestilen din

Ved å unngå tomgangskjøring, bremse på motoren, lese trafikkbildet og forvarme kjøretøyet i kaldt vær, kan du redusere drivstofforbruket med opptil 20 prosent, ifølge Nokian Tyres eksperter. Selv en så triviell faktor som styrevinkler kan utgjøre en forskjell, og du bør unngå brå, skarpe svinger når det er mulig.

20 % kampanjerabatt på hjulstillingskontroll

Husk også at du sliter mindre på dekkene og reduserer energiforbruket ved å unngå aggressiv kjørestil med høye hastigheter, hard akselerasjon og nedbremsing.

En annen viktig faktor er riktig lufttrykk. Dekk som ikke har anbefalt lufttrykk er mindre energieffektive og mer utsatt for punktering og ujevn slitasje. Vianor anbefaler at du sjekker dekktrykket minst én gang hver måned og oftere i sesonger med varierende temperaturer.

Oppbevar dekkene dine tørt, svalt og jevnt temperert mellom sesongene – maks. +25 C, helst under +15 C – for å best bevare gummiens egenskaper. Dekkene bør beskyttes spesielt mot direkte sollys og ikke eksponeres direkte for regn eller vann, løsningsmidler, oljer, smøremiddel og ozon over lengre tid.

Lever inn dine gamle dekk hos Vianor

I tillegg til vrakdekk, resirkulerer Vianor også 100 prosent av alt vrakmetall og gamle bilbatterier. Vianor har fem regummieringsfabrikker for lastebildekk, som reduserer CO2-utslipp fra produksjon med 50 prosent i forhold til nye dekk.

Norge har alltid vært gode på miljø og vi gjenvinner over 95 prosent av alle dekk, mye takket være Norsk Dekkretur. De organiserer og administrerer innsamling og gjenvinning av kasserte dekk. Når du kjøper deg nye dekk betaler du en miljøavgift som finansierer dette systemet. Kast derfor ikke dine brukte dekk på avfallsplassen. Lever de heller hos Vianor og bidra til å et bedre miljø.

Kjør miljøvennlig med Nokian Tyres Green step vinterdekk

I januar i år lanserte Nokian Tyres konsept-vinterdekket Nokian Tyres Green Step, som består av 93 prosentresirkulert eller fornybart materiale. Nokian Tyres mål er at minst 50 prosent av alle råmaterialer brukt i deres dekk skal være resirkulerte eller fornybare innen 2030.

Ved å dreie mot en bærekraftig produksjon, utgjør dette kun to prosent av dekkenes totale karbonavtrykk. Det handler om å sette det grønne skiftet i førersetet:

  • 93  prosent av materialene er resirkulerte eller fornybare
  • Fornybare materialer inkluderer naturgummi, fornybare oljer og aske av risskall
  • Resirkulerte materialer brukes i nesten alle komponenter av dekket
  • Resirkulerte materialer inkluderer resirkulert stål og sot
  • Innovasjoner som er skapt for konseptdekket, vil bli innlemmet i fremtidige dekk
  • Målsettingen er at 50 prosent av alle råmaterialer som brukes i Nokian Tyres dekk skal være resirkulert eller fornybare innen 2030

Tenk sikkerhet – sjekk mønsterdybden

Er du usikker på om mønsterdybden på dekkene dine er tilstrekkelig? To av tre bileiere skifter fortsatt hjulene sine selv og da kan det være betryggende å få utført en tilstandssjekk av dekkene.

SnapSkan er en enkel og kostnadsfri tjeneste, der dekkene dine skannes digitalt og analyseres. Du vil motta en rapport på e-post som informerer deg om mønsterdybden og hvordan den påvirker trafikksikkerheten.

SnapSkan utføres hos alle Vianor-avdelinger og uavhengig av hva slags bil eller dekk du har.