Slik unngår bonden driftsstans i våronna

Med god planlegging, gunstig dieselrabatt og vedlikehold av dieseltanken sørger grønnsaksprodusent Bernt Løwe for flyt i våronna. I strålende vær og med full dieseltank, kommer potetene kjapt i jorda på Løve gård.
Slik unngår bonden driftsstans i våronna

Circle K – ekstra rabatt på anleggsdiesel til våronna

Store støvskyer over jordene røper at våronna er i full gang på Løve gård i Larvik. Nå skal settepotetene i jorda, der de skal kose seg gjennom sommeren for deretter å bli til potetgull.

– Det er bare moro med våronn når det er så fint vær, smiler Bernt Løwe. Han driver familiegården som har vært i slekten i mange generasjoner. Bernt sin gren av slektstreet la etter hvert inn en dobbelt-v i navnet, derav Løwe.

Det er om å gjøre å få utnyttet de fine dagene, og Bernt sin tremenning Ida Løve er også med ut på jordet, der hun i dag bidrar med å harve, mens Bernt kjører potetsetteren.

Planlegger innkjøp og diesel

Å være forberedt til våronna er alfa omega for Bernt, som ved siden av poteter dyrker både løk, aspargesbønner, timoteifrø og korn. Vinteren går med til å planlegge årets vekstsesong. Alt som skal i jorda må være bestilt og klart, men vel så viktig er det å ha bestilt diesel.

– Ja, traktorene går vel 3-400 timer i våronna, så det går med en del diesel, medgir Bernt.

En Circle K tankbil fra Asbjørn Næss Transport rygger opp bak låven, der dieseltanken står. Bak rattet hilser Tor Helge Eriksen, før han trykker på displayet og starter pumpa.

– Løwe er en god kunde, vi har vel levert diesel her i hvert fall 20 år, forteller Tor Helge.

Han er på pletten med diesel til Bernt Løwe, som har bestilt diesel fra Circle-K-distributør Asbjørn Næss i 20 år.

Circle K-distributør Asbjørn Næss leverer årlig opp mot 20 000 liter anleggsdiesel til Løwes to gårder, og det lokale transportfirmaet får gode skussmål av bonden.

– Jeg har et veldig godt forhold til dem. Ringer jeg, så er de her og fyller neste dag. De er gode på service, dessuten er de med Agrol-rabatten konkurransedyktige på pris, opplever Bernt.

Jeg bruker Agricard til å fylle både person- og varebil, ellers benytter jeg meg av Agrols rabattavtaler på Telenor, hotellopphold, byggevarer og dekk fra Vianor,. Må spare der man kan.

Bernt Løwe, bonde

Sparer penger på gunstig avtale

Bernt bruker Agrol sitt fordelsprogram, og på den måten sparer han penger på både anleggsdiesel og annet drivstoff hos Circle K.

– Jeg bruker Agricard til å fylle både person- og varebil, ellers benytter jeg meg av Agrols rabattavtaler på Telenor, hotellopphold, byggevarer og dekk fra Vianor, forteller han.

Familien har brukt Agrol så lenge han kan huske.

– Man må spare der man kan, smiler Bernt.

Tanken krever vedlikehold

Men økonomi handler også om vedlikehold og driftssikkerhet. I så måte bør dieseltanken sjekkes med jevne mellomrom, og nå er det på tide å bytte pumpefilteret. Tor Helge har tatt med seg nytt filter. Selve utskiftingen er enkel, så det fikser Bernt selv.

Tor Helge understreker hvor viktig det er å huske på filterbytte.

– Vi anbefaler å bytte filter én gang i året. Å kjøre uten filter på dieselpumpa er dømt til å mislykkes. Dagens moderne motorer krever veldig ren diesel og filteret tar også bort vannet. Så det å tenke at man sparer penger på å droppe filterbytte, er bare å be om trøbbel, sier han.

I tillegg er det viktig å sjekke dieseltanken årlig. Ved å titte ned i tanken med en lommelykt kan du se om det er smuss eller rust som bør fjernes.

Bruker transporttank

Bernt har en nedgravd dieseltank på 6 000 liter og en 2 500 liters overgrunnstank. I tillegg har han en 400 liters transporttank med pumpe.

– Transporttanken fyller jeg opp fra dieseltanken, setter den på gaffelen, og kjører den ut på åkeren, så det er praktisk, forteller Bernt.

Mobile tanker er å få kjøpt i flere størrelser og varianter og kan også fylles direkte på Circle Ks stasjoner, med Agrol-rabatt ved bruk av Agricard.

Med fulle dieseltanker ligger det an til å bli effektive dager på Løve gård i finværet, og Bernt og familien er godt i rute.

– Nå ønsker vi oss bare litt regn, smiler Bernt Løwe, og fyller opp en ny ladning med settepoteter før han og traktoren forsvinner i støvskyene.

Dette bør du tenke på når du lagrer diesel

Per Ivar Sagen i Circle K har landbruk som fagfelt og har følgende råd om diesesl:

  • Dagens traktorer og maskiner er ømfintlige for smuss og kondensvann i dieselen.
  • Kvaliteten på dieselen forringes hvis lagringsforholdene er dårlige.
  • Ha rutine på å kontrollere dieseltanken én gang i året.
  • Kontrollen kan bonden utføre selv, ved å inspisere tanken utvendig og innvendig.
  • Titt ned i tanken med lommelykt for å se etter smuss og rust.
  • En ny dieseltank bør kontrolleres etter ti år, deretter bør den rengjøres hvert femte år.
  • Pumpefilteret på tanken bør byttes én gang i året.
  • Det kan være smart å investere i en mobil tank som lett kan fraktes dit maskinene er, og den kan fylles på nærmeste Circle K stasjon med Agricard.

Sjekk Circle K avtalen på diesel til gårdstank og anleggsdiesel på pumpe.