Nytt listverk kan fornye rommet mer enn du tror

Oppussing kan koste flesk og gjøre at drømmene dine støver ned i en skuff. Gi heller siktemålet et piff i ny retning. Hvorfor ikke begynne på et område i boligen? Bytter du ut rufsete lister med nye, vil du se at rommet får et merkbart løft.
Nytt listverk kan fornye rommet mer enn du tror
Byggevarer og interiør

Montér – tilbud på byggevarer, trelast og interiør

Hva slags lister kan du velge, enten du skal bygge nytt eller renovere? Som de fleste, tenker du sikkert at listene må være hvite – som standarden har vært lenge. Må det være slik? En ny trend viser at flere velger lister som matcher eller tar igjen farger i gulvet. Det vil gi deg en annen, og ofte mer helhetlig opplevelse av rommet.

Velg riktige lister

Interiørfrelste nordmenn hopper ikke bukk over detaljene. Listene er en viktig del av helhetsinntrykket hjemme. Gulvlister, taklister, glattkantlister, dørsett, terskel og karmer – hvordan vil du at de skal se ut? Listenes størrelser, overflatebehandling, profilering, farge og materiale og uttrykket du jakter på – alt henger nøye sammen, estetisk og funksjonelt.

Montér har listverket du trenger

Montér hjelper deg med å velge listverk som passer det du ser for deg til boligen. Det handler mest om dine ønsker, enten du vil ha:

 • et herskapelig rom med profilerte lister av tradisjonell karakter
 • enkle, helt slette lister som passer inn i et moderne hjem og ikke tar for mye oppmerksomhet fra resten av rommet
 • lister som matcher gulvet ditt i farge og/eller materiale
 • overflatebehandlede lister – hvitmalt eller beiset, lakkert eller oljet

Med ulike muligheter, skal det ikke mye til for å friske opp interiøret.

Vurderer du å montere lister selv er dette hva du trenger:

 • Tommestokk (eventuelt lasermåler), vinkel og blyant
 • Dykkertspiker og spikerpistol (du kan også bruke dor og hammer)
 • Trelim, kapp- og gjærsag
 • Eventuelt gipsskruer og plugger (dersom listene skal festes i gipsvegg)

Lurt å tenke på

Husk at litt av lengden på listene ofte går bort i kapp. Det bør du ta med i totalberegningen. Standardlengden på lister er 4,4 meter. Det er smart å ha en list til å teste nye sammenføyninger. Da ser du om listen passer, og du vet hvilken innstilling sagen skal ha før du skjærer. Kontroller også hvilken tykkelse listen må ha for å dekke glipene.

Husk at listene bør akklimatiseres før montering, ellers risikerer du at de krymper etter at de er montert. Pass også på at du får med deg riktig festemateriell når du handler listene. Gips- og murvegger krever eksempelvis litt annet utstyr enn treverk.

Om listene skal brukes i våtrom eller andre steder der fuktighet og søl skjer ofte, bør du velge kunstmaterialer som tåler slikt.

Slik legger du gulv- og taklister

 1. Slik legger du gulv- og taklister
 2. Lengden på veggen måles nøyaktig før du begynner.
 3. Gjær listen i 45 grader når du monterer lister i innvendige hjørner. Sag slik at baksiden av listen er lik lengden på veggen.
 4. Ved utvendige hjørner er det viktig at listen gjæres motsatt vei, og at listens bakside er like lang som veggen. Bruk gjerne lim i sammenføyningen på utvendige hjørner, så sitter de helt sammen.
 5. Når listene er ferdig kappet setter du dem inntil hverandre i hjørnet, presser dem mot gulvet og spikrer dem fast i veggen.

Slik monterer du dør- og vinduslister

 1. Bruker du brede lister som er mer enn 50 mm, må du spikre dem i begge ender. Husk at du bør ha 60 cm mellom hver spiker.
 2. Slik monterer du dør- og vinduslister
 3. Listen skal ligge 0,5 cm inne på foringen når du belister rundt dører. Det samme gjelder for vinduer.
 4. Merk deretter 0,5 cm i foringens hjørner, kapp listene i 45 graders vinkel utover fra merkene.
 5. Mål bredden mellom foringene og legg til 1 cm, for å måle opp lengden på listene.
 6. Monter sidelisten. Lim øverste endestykke og plasser øverste list inntil sidelisten i hjørnet. Pass på at hjørnet blir fint, og spikre listen fast.
 7. Fest alle listene med dykkertspiker ca. 4-5 cm fra gjæringen i hjørnene. Pass på at du fester i foringen. Deretter limer du i hjørnene.
 8. Fest så hjørnene sammen, ved å spikre i sidelisten, fra øverst til nederst.
 9. Til slutt spikrer du med dykkertspiker rundt alle listene i foringen og veggen. Her skal det være cirka en hammerlengde mellom spikrene.
 • Skal du overflatebehandle listene selv (male, beise, lakkere eller lignende), bør du gjøre det før du monterer listene. Da blir jobben lettere, og du unngår malingsøl på veggene eller gulvet.

Ikke lyst til å montere selv? Montér hjelper deg

Hvis du kvier deg for å planlegge og gjennomføre et listeprosjekt hjemme, er det hjelp å få. Byggeservice avdelingen i Montér kan hjelpe til med planlegging, kostnadsestimat, tegning, materialvalg og hjemkjøring. Dersom du ikke er komfortabel med å gjøre arbeidet selv, formidler Montér dyktige håndverkere som kan gjøre listingen for deg.

Ønsker du å spare penger på byggevarer og interiør, husk å bruke Agrol-rabatten hos Montér.